Za cigaretu v krčme pokuta päťtisíc korún, navrhuje český minister

České ministerstvo zdravotníctva dokončilo návrh, ktorý má zakázať fajčenie v reštauráciách a baroch, kde sa podáva jedlo. „Zaostali sme v tomto za zvyškom Európy,“ povedal v piatok pri predstavovaní nového zákona minister zdravotníctva Svatopluk Němeček. Zákon má začať platiť už budúci rok, ak ho parlament schváli.

27.03.2015 18:33
debata (16)

Za porušenie zákazu by fajčiarom v reštaurácii hrozila pokuta päťtisíc korún. Prevádzkovatelia reštaurácií by mohli dostať pokutu až 50-tisíc korún. „Budúci týždeň pošleme návrh do vlády,“ povedal Němeček. Uviedol, že Česká republika je v počte fajčiarov, ktorí si denne zapália, na siedmom mieste medzi krajinami Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD).

V súčasnosti platí, že majú byť v reštauráciách „stavebne oddelené“ priestory pre fajčiarov a nefajčiarov, často tomu tak však nie je. Prezident Miloš Zeman už povedal, že pokiaľ zákon parlamentom prejde, určite ho nebude vetovať, hoci je sám náruživý fajčiar.

„Nechcem svoje záujmy povyšovať nad záujmy ľudí, ktorí tvrdia, že fajčenie škodí zdraviu,“ povedal pred niekoľkými dňami. Ak návrh uspeje, obce by mohli stanoviť ďalšie miesta, kde by sa nesmelo fajčiť. Napríklad na detských ihriskách či na športoviskách, uvádza český portál iDNES.cz.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #fajčenie #reštaurácie