Avakov ľutuje: „Mali sme byť tvrdší proti teroristom“

Mali sme vtedy tvrdšie udrieť proti teroristom, vyhlásil vo štvrtok ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov vo večernej relácii televízie 1+1.

28.03.2015 09:00
POROSENKO Foto:
V uniforme a ako jediný z prítomných vyzbrojený strelnou zbraňou preberal na kyjevskom letisku Boryspiľ od Američanov ukrajinský prezident Petro Porošenko v stredu zásielku 230 obrnených vozidiel Hummer.
debata (724)

„Vtedy sme mali budovu Doneckej oblastnej správy vyhodiť od základov do vzduchu,“ ľutuje minister v kabinete Arsenija Jaceňuka s tým, že „vtedy by v jej troskách zahynulo 50 teroristov a dnes by sme nemali 5-tisíc zabitých v Doneckej oblasti“. Podobne sa tak malo stať podľa ministra aj v prípade budovy štátnej bezpečnosti v Luhanskej oblasti. „Boli sme však vtedy na to pripravení?“ položil si rétorickú otázku Avakov pri hodnotení vývoja v Donbase.

Oba spomínané objekty obsadili v Donbase odporcovia vlády v Kyjeve minulý rok v apríli, čo spustilo protesty v oblasti. Vládna moc reagovala vyhlásením tzv. antiteroristickej operácie. Ako špekulujú mnohí pozorovatelia, dnes by minister Avakov pravdepodobne konal ináč aj preto, lebo podľa prezidenta Petra Porošenka Ukrajina už uzavrela 70 percent zmlúv na dodávky zbraní, ktoré ministerstvo obrany naplánovalo na tento rok.

„Prerážame blokádu na dodávky zbraní, ktorej čelí Ukrajina. Armáda sa dostáva medzi päť najsilnejších v Európe,“ cituje agentúra UNIAN Porošenka.

Minister Avakov by podľa mnohých bol pred rokom ináč konal aj vtedy, ak by mal pri sebe radikálnych nacionalistov, akým je líder Pravého sektoru a poslanec parlamentu Dmytro Jaroš, ktorému už prezident ponúkol miesto v rezorte obrany.

© Autorské práva vyhradené

724 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Arsenij Avakov