Nálety v Jemene pokračujú, z Adenu boli evakuovaní diplomati

Medzinárodná koalícia moslimských krajín pod vedením Saudskej Arábie, ktorá tretím dňom vykonáva vojenský zásah proti šiitským povstalcom v Jemene, ohlásila, že úplne ovládla vzdušný priestor. Informovala o tom televízia al-Džazíra.

28.03.2015 10:34
debata (5)

Saudskoarabské námorníctvo medzitým evakuovalo niekoľko desiatok zahraničných diplomatov z juhojemenského Adenu, kam sa po úteku z mesta Saná uchýlila vláda jemenského prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího.

Námorníctvo evakuáciu zhruba 90 diplomatov začalo v stredu, skupina je teraz už v saudskoarabskom prístavnom meste Džidda. Národnosť všetkých diplomatov zverejnená nebola. Pakistan uviedol, že má v pohotovosti dve lietadlá pre prípadný núdzový presun svojich občanov z Jemenu.

Prieliv medzi Červeným morom a Adenským záliv, ktorý je strategickou námornou križovatkou, od piatku kontrolujú egyptské a saudskoarabské vojnové lode. Vojenské lietadlá počas piatkovej noci útočili na jemenskú metropolu Saná, ovládanú šiitskymi povstalcami. „Letecké útoky prebiehali celú noc a prestali za svitania,“ povedal nemenovaný obyvateľ hlavného mesta. Explózie boli podľa neho počuť v oblasti na západe metropoly, kde sa nachádza základňa vládnej národnej gardy.

Cieľom koalície vedenej Saudskou Arábiou je udržať režim prezidenta Hádího, ktorý ohrozujú šíitski rebeli z klanu Húsiov. Povstalci aj cez nálety zaznamenali výrazné úspechy na juhu a na východe Jemenu. Hovorca spoločnej moslimskej vojenskej operácie v piatok uviedol, že „hlavným cieľom“ je obrana vlády v juhojemenskom Adene. Operácie vraj budú pokračovať tak dlho ako bude potrebné.

Úrady pod kontrolou povstalcov uviedli, že počas piatkových náletov zahynulo najmenej 24 civilistov, od začiatku operácie potom celkom 45. Jemenská armáda hlási, že pri bombardovaní bolo zabitých asi 80 rebelov a vojakov verných bývalému prezidentovi Alímu Abdallahovi Sálihovi. Ten si v krajine naďalej zachováva značný vplyv.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #Saudská Arábia #nálety