OSN evakuuje svojich pracovníkov z Jemenu

Organizácia Spojených národov začala v sobotu s evakuáciou svojich medzinárodných pracovníkov z jemenského hlavného mesta Saná. Dôvodom je kritická bezpečnostná situácia.

28.03.2015 13:08
OSN Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Zdroj OSN uviedol, že vyše 100 zamestnancov organizácie už smeruje k letisku a presúvajú ich do viacerých krajín vrátane Jordánska. Špeciálny vyslanec OSN pre Jemen Džamál Binomár by sa mal pripojiť ku generálnemu tajomníkovi OSN Panovi Ki-munovi na summite Ligy arabských štátov (LAŠ), ktorý sa v sobotu začína v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch.

Saudská Arábia v sobotu rovnako oznámila, že začala s evakuáciou saudskoarabských a zahraničných diplomatov z južného jemenského prístavu Aden, kde si prezident Abd Rabbu Mansúr Hádí po úteku zo Saná zriadil dočasné hlavné mesto.

Saudská Arábia v noci zo stredy na štvrtok začala uskutočňovať nálety proti šiitským povstalcom v susednom Jemene známym ako Hautíovci. Tí sa v posledných dňoch snažili rozšíriť územie pod svojou kontrolou a donútili k úteku Západom podporovaného prezidenta Hádího.

Saudská Arábia okrem stovky lietadiel v susednej krajine nasadila 150-tisíc vojakov a námorné jednotky. Lietadlá poskytli do bojov proti povstalcom aj Egypt, Maroko, Jordánsko, Sudán, Kuvajt, Spojené arabské emiráty, Katar a Bahrajn. Prebiehajúci konflikt v Jemene je aj hlavnou témou summitu LAŠ v Egypte, ktorý potrvá do nedele.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Jemen #evakuácia