Islamisti sa vo verbovaní zamerali na ženy, z Nemecka ich odišli už desiatky

Do oblasti bojov v Iraku a Sýrii už z Nemecka odcestovalo viac ako 70 žien, vrátane deviatich neplnoletých dievčat. Informoval o tom šéf Spolkového úradu na ochranu ústavu Hans-Georg Maassen.

29.03.2015 10:40
Islamský štát, Sýria, Rakka Foto:
Islamský štát sa vo svojej propagande momentálne zameriava viac na ženy, ponúkajú im krásny život po boku bojovníkov, v skutočnosti ich však čaká úplná izolácia.
debata (5)

Celkom sa podľa neho postavilo po boku džihádistov na Blízkom východe už 650 radikálnych moslimov z Nemecka a za čím väčším podielom žien podľa neho je úspešná náborová stratégia hnutia Islamský štát.

„Skoro 40 percent z týchto žien má menej ako 25 rokov, je medzi aj deväť neplnoletých dievčat,“ povedal Maassen. Jeho úrad zistil, že propaganda Islamského štátu sa teraz zameriava viac práve na ženy.

„Na internete koluje akýsi sprievodca pre ženy, ktorý poskytuje návod, ako najlepšie vycestovať. Mladé dievčatá sa na internete hlásia k sympatiám s Islamským štátom, sú cielene kontaktované a ponúkajú im zorganizovanie cesty a neskôr sobáš s niektorým z bojovníkov,“ popísal taktiku radikálov Maassen. Podľa neho mladé ženy lákajú aj internetové denníky, v ktorých ich predchodkyne popisujú život po boku bojovníkov Islamského štátu v ružových farbách.

Podľa Maassena však tieto ženy vôbec nevedia, čo ich v Sýrii a Iraku v skutočnosti čaká. Na mieste im väčšinou zoberú pasy a mobilné telefóny, takže skončia v úplnej izolácii.

Spolkový úrad na ochranu ústavy, teda civilná kontrarozviedka, pohyb radikálov starostlivo sleduje. Vo februári uviedol, že až dvesto ľudí, ktorí sa pridali k Islamskému štátu, sa už vrátilo späť do Nemecka. Do bojov v Sýrii a Iraku a vo farbách Islamského štátu zapojilo podľa odhadov amerických tajných služieb okolo 20-tisíc cudzincov z 90 krajín sveta. Asi 3 400 z nich pochádzajú vraj zo západných krajín.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #islamisti #Islamský štát