Pápež začal Veľkonočný týždeň omšou vo Vatikáne

Pápež František omšou na Kvetnú nedeľu na Svätopeterskom námestí vo Vatikáne začal predveľkonočný svätý týždeň. Bohoslužby pod šírym nebom sa zúčastnili desaťtisíce veriacich, ktorí si nechali symbolicky požehnať olivové ratolesti.

29.03.2015 15:07
pápež František Foto: ,
Pápež František prichádza na Svätopeterské námestie s palmovou ratolesťou.
debata (1)

Veľká noc vyvrcholí slávnostnou bohoslužbou budúcu nedeľu, kedy si kresťania na celom svete pripomínajú zmŕtvychvstanie Ježiša Krista.

Na Kvetnú nedeľu si kresťania pripomínajú príchod Ježiša Krista do Jeruzalema a je tradične začiatkom týždňa, v ktorom slávi svoj najvýznamnejší sviatok – Veľkú noc. Pápež bude mať počas nadchádzajúcich dní podobný program ako po predchádzajúce ro­ky.

Pápež František počas omše na Svätopeterskom... Foto: SITA/AP, Riccardo De Luca
pápež František, Kvetná nedeľa Pápež František počas omše na Svätopeterskom námestí vo Vatikáne.

Na Zelený štvrtok ho čaká večerná omša v rímskej väznici Ribbia, pri ktorej sa podľa tradícií umývajú nohy. Tradícia odkazuje na Ježišovo gesto pokory voči apoštolom krátko pred ukrižovaním a František ho uskutočňuje nie v kostole, ale medzi núdznymi. Pred dvoma rokmi to bolo v nápravnom zariadení pre mladistvých, vlani v ústave pre telesne postihnutých.

Na Veľký piatok, kedy si kresťania pripomínajú Ježišovo ukrižovanie, sa František zúčastní krížovej cesty v Koloseu. V sobotu ho čaká vigília v Svätopeterskom chráme, ktorá ukončí obdobie pôstu a v nedeľu veľkonočnej slávnostnej omše, kedy udelí aj požehnanie Urbi et orbi (Mestu a svetu).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kresťania #pápež František #katolícka cirkev #Veľká noc