Na príchod amerického konvoja čakali v Česku tisíce ľudí

Americký vojenský konvoj dorazil do Česka za obrovského záujmu ľudí. Ako prvá sa objavila časť, ktorá prešla cez hraničný priechod v Náchode.

29.03.2015 18:15
dragoon Foto:
Prvá sa objavila časť amerického vojenského konvoja, ktorá prešla cez hraničný priechod v Náchode.
debata (782)

Druhá dorazila časť idúca cez Bohumín. Tú však na ďalšej ceste pribrzdila technická porucha jedného z vozidiel Stryker. Posledný prúd mal doraziť do Harrachova s oneskorením.

Na hraničný priechod v Náchode dorazilo prvých desať amerických vojenských vozidiel vrátane obrnencov Stryker krátko po desiatej hodine. Najprv na nich čakali hlavne novinári, neskôr sa objavili i priaznivci a potom niekoľko odporcov s transparentmi, že USA sú najväčšími svetovými agresormi či s prianím, aby Česko ostalo radšej neutrálne.

„Toto sú prvé protesty, s ktorými sme sa stretli,“ povedal dôstojník John Wollaston. Priaznivci však prevládajú. Okolo cesty v Náchode ich boli stovky. Američanov vítali a fotili si ich. Prvá časť kolóny z Náchoda už došla do kasární v Pardubiciach, kde budú nocovať. Bohumínský prúd mieri do Vyškova, kde prvé vozidlá po tretej vítali tri až štyri tisícky ľudí. V Harrachove ľudia na príjazd kolóny stále čakajú.

Celá armádna kolóna je rozdelená do troch prúdov a tie ešte na ďalšie tri časti. Je tomu tak preto, aby čo najmenej zaťažili dopravu. V rámci operácie nesúcej názov Dragoon Ride cez Česko prejde okolo päťsto príslušníkov americkej armády so 115 kusmi techniky. Jednotlivé prúdy sa spoja v pondelok v Prahe, kde si ľudia v utorok budú môcť pozrieť ich techniku. V stredu ráno bude kolóna pokračovať a cez hraničný priechod Rozvadov opustí republiku.

782 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #NATO #vojenský konvoj