Pri Mariupole neustávajú boje, povstalci hlásia jednu obeť

Napriek dohode o prímerí ani v noci z nedele na pondelok neustali prestrelky pri Azovskom prístave Mariupoľ na juhu Doneckej oblasti.

30.03.2015 09:39
Ukrajina, vojaci Foto: ,
Ukrajinskí vojaci počas vojenského cvičenia pri Mariupoľe.
debata (160)

Oznámila to ukrajinská televízia s odvolaním sa na správu armádneho velenia. Povstalci boje na južnom úseku frontu v Donbase potvrdili s tým, že obeťou údajného armádneho ostreľovania sa stal jeden civilista.

Na pozície vládnych vojsk separatisti v noci zaútočili trikrát, uviedla ukrajinská televízia. Terčom sa stalo obranné postavenie východne od Mariupoľu. Ešte v nedeľu večer zaútočili povstalci na mariupoľské predmestie Šyrokyne s použitím zbraní kalibru 122 a 152 milimetrov, ktoré februárová dohoda o prímerí zakazuje. Armáda na útoky separatistov nereagovala, uvádza sa v komuniké.

Povstalci v pondelok boje pri Mariupole potvrdili, ale zo zodpovednosti obvinili jednotky ukrajinskej armády. Vojaci podľa vzbúreneckej agentúry DAN odpálili neďaleko Šyrokyne protitankovú riadenú strelu, ktorá zasiahla civilné auto a jedného cestujúceho zabila. Mariupoľský úsek fronty je považovaný za najcitlivejší a podľa pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe sa veľká časť ozbrojených incidentov odohráva práve tu. Vzbúrenecké jednotky stoja prakticky pred bránami polmiliónového prístavu, ktorý je považovaný za hlavnú strategickú prekážku na ceste separatistov k anektovanému Kry­mu.

160 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza na Ukrajine #Mariupol #proruskí separatisti