Súd uznal izraelského expremiéra Olmerta vinným za úplatkárstvo

Ide o vybavovanie si politických účtov, reagoval Ehud Olmert, exstarosta Jeruzalema, ale aj expremiér, na pondelkové rozhodnutie súdu, podľa ktorého je vinný v prípade úplatkov od amerického podnikateľa Morrisa Talanského. O výške trestu sa má rozhodnúť začiatkom mája.

30.03.2015 10:23 , aktualizované: 31.03.2015 09:00
Ehud Olmert Foto: ,
Bývalý izraelský premiér Ehud Olmert na súde.
debata (1)

Podľa portálu Israeland vtedajšiemu ministrovi priemyslu a obchodu (2003–2005) posielal Talanský v obálkach desiatky tisíc dolárov ako „všimné“ za ústretovosť v podnikaní. Už vlani však dostal Olmert šesťročný trest za korupciu spojenú s výstavbou luxusnej štvrte Holyland v Jeruzaleme. V roku 2009 stáli škandály Olmerta miesto v pravicovom kabinete Benjamina Netanjahua.

Podľa niektorých pozorovateľov jedným z dôvodom odchodu Olmerta bola jeho ústretovosť k Palestínčanom. Za jeho vlády totiž boli obe strany veľmi blízko k dohode o palestínskom štáte. Netanjahu to však zhodil zo stola.

Napokon sa ani Netanjahu nevyhol nežiaducej popularite. Napríklad keď ho roku 1997 vyšetrovali pre machinácie v prípade vymenovania generálneho prokurátora. Netanjahu vtedy podľahol tlaku ultraortodoxnej strany Šas, ale prípad sa ešte podarilo zamiesť pod koberec. Nepodarilo sa to však v prípade darov v hodnote asi 100-tisíc dolárov, ktoré dostal v premiérskej funkcii v rokoch 1996 a 1999.

Najnovší Netanjahuov prešľap sa mu podaril v čase nedávnych mimoriadnych parlamentných volieb. Krátko pred uzatvorením volebných miestností totiž vyzval priaznivcov pravice, aby prišli rýchlo hlasovať, „pretože volia húfy Arabov“, ktorých vraj zvážajú v autobusoch „ľavicové organizácie“. Netanjahu po voľbách priznal, že klamal a ospravedlnil sa izraelským Arabom.

Okrem úplatkov a klamstiev špičkových politikov na izraelskej politickej scéne zažili obyvatelia krajiny aj sexuálny škandál v prípade prezidenta Moše Kacava. Tentoraz nešlo o peniaze, ale o dvojnásobné znásilnenie a sexuálne obťažovanie. Telavivský súd koncom decembra 2011 vymeral vinníkovi sedemročný trest za mrežami a zaplatenie pokuty v celkovej výške 125-tisíc šekelov (asi 25-tisíc eur).

„Nepopieram, že som objímal a bozkával ženy, ale nikdy som neprekročil medze. Izrael sa však premenil na Saudskú Arábiu, keď objatie sa považuje za sexuálny zločin,“ cituje Kacava portál Mignews z vyhlásenia tesne pred nástupom trestu. Kacavovi robil spočiatku spoločnosť v cele exminister zdravotníctva Šlomo Benizri, ktorého roku 2009 odsúdili na štyri roky za korupciu.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ehud Olmert