Lietadlo nad Donbasom zostrelila ruská raketa, tvrdia holandskí vyšetrovatelia

Minuloročnú skazu malajzijského lietadla na východe Ukrajiny zrejme spôsobila strela vypálená z ruského protilietadlového raketového systému Buk. K tomuto záveru sa prikláňajú holandskí vyšetrovatelia, ktorí haváriu objasňujú.

30.03.2015 19:25
lietadlo, Ukrajina, experti Foto: ,
Zahraniční experti preskúmavajú oblasť s pozostatkami zrúteného malajzijského lietadla.
debata (900)

Vyšetrovatelia v pondelok oznámili, že vylúčené nie sú ani iné možnosti, ale táto verzia je hlavná. Momentálne hľadajú svedkov, ktorí by do prípadu vniesli viac svetla. Pád stroja neprežil nikto z 298 ľudí na palube.

Holandskí vyšetrovatelia vo vyhlásení uviedli, že hľadajú „svedkov, ktorí môžu informovať o prevoze raketového systému Buk, o jeho posádke a paľbe z neho v oblasti Donbasu“.

„Stále existuje viac scenárov, ale okolo toho, ktorý sa týka strely z Buku, je mnoho nezodpovedaných otázok, preto sme požiadali svedkov, aby sa prihlásili,“ vyhlásil hovorca holandskej prokuratúry Wim de Bruin. „Verzia s Bukom je hlavná,“ dodal.

Satelitný snímok ukazuje miesto, kde sa zrútilo... Foto: Reuters, HANDOUT
Ukrajina, zostrelené malajzijské lietadlo Satelitný snímok ukazuje miesto, kde sa zrútilo malajzijské lietadlo.

V uplynulých týždňoch médiá s odvolaním sa na zdroje medzi vyšetrovateľmi informovali, že analýzy ukazujú na použitie ruského systému Buk. Predchádzajúce nepotvrdené správy uvádzali, že strela bola vypálená z územia, ktoré ovládali proruskí separatisti.

Moskva podiel na zostrelení lietadla odmietla a trvá na verzii, podľa ktorej zrútenie stroja zavinilo ukrajinské vojenské lietadlo, ktoré vraj malajzijské lietadlo zostrelilo raketou vzduch-vzduch.

Oficiálna predbežná správa holandských vyšetrovateľov zo septembra minulého roka za príčinu katastrofy uviedla zásah lietadla „množstvom vonkajších objektov s vysokou energiou“. Aj keď priamo nespomína protilietadlovú strelu, takýto záver podľa analytikov zo zmienenej formulácie vyplýva. Podrobnejšia správa má byť pripravená do leta.

900 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #MH17 #zostrelené lietadlo