Novým prezidentom Nigérie sa stal moslim Buhari

Prezidentské voľby v Nigérii, najľudnatejšej a najbohatšej africkej krajine, ktoré sa konali v sobotu, vyhral niekdajší vodca vojenskej junty Muhammad Buhari.

31.03.2015 07:15 , aktualizované: 01.04.2015 07:27
Muhammad Buhari Foto: ,
Prívrženec bývalého vojenského diktátora Muhammada Buhariho sa teší z jeho volebného úspechu.
debata (3)

Sedemdesiatdvaročný generál Buhari, ktorý sa prvýkrát dostal k moci pred troma desaťročiami prostredníctvom vojenského puču, sa počas predvolebnej kampane prezentoval ako znovuzrodený demokrat so snahou vyčistiť bývalú britskú kolóniu od korupcie. O návrat sa k moci sa neúspešne uchádzal už trikrát.

Víkendové prezidentské a parlamentné voľby v Nigérii sprevádzali obavy zo zopakovania násilných udalostí, aké sa odohrali počas volieb pred štyrmi rokmi. Zahynuli vtedy stovky ľudí. Bezpečnostná situácia v najväčšej africkej krajine je navyše napätá aj pre aktivity povstalcov z hnutia Boko Haram. Práve ich útoky spôsobili odklad hlasovania o šesť týždňov.

Novým prezidentom v Nigérii sa stal Buhari

Oficiálne to v stredu oznámila centrálna volebná komisia. Súčasná kresťanská hlava štátu Goodluck Jonathan porážku uznal a ešte v pondelok moslimovi Buharimu zagratuloval. „Muhammad Buhari … splnil zákonné podmienky a získal najväčší počet hlasov, takže je týmto vyhlásený za víťaza a je zvolený,“ oznámil predseda volebnej komisie Attahiru Jega. Dodal, že Buhari získal vyše 15,4 milióna hlasov, zatiaľ čo Jonathan dostal dôveru od 12,8 milióna ľudí.

O prezidentský úrad sa v nábožensky zmiešanej krajine so 170 miliónmi obyvateľov, z ktorých 60 miliónov mohlo hlasovať, uchádzalo 14 kandidátov. Šancu podľa prieskumov mali len Jonathan a Buhari. Remy Sonaiyaová, jediná žena medzi kandidátmi o prezidentské kreslo, získala 13 076 hlasov.

Ešte počas kampane panovali obavy z toho, aby sa nezopakoval povolebný scenár z roku 2011, keď kvôli vlne násilia po Buhariovej prehre s Jonathanom zomrelo asi tisíc ľudí. Zatiaľ je situácia v krajine pokojná.

Jonathan v noci na stredu vydal oficiálne vyhlásenie, v ktorom uznal porážku a vyzval svojich priaznivcov, aby prehru prijali s pokojom. „Ambície kohokoľvek nemajú cenu krvi žiadneho Nigérijčana,“ uviedol Jonathan.

V Nigérii je to prvýkrát, čo opozičný kandidát porazil úradujúceho prezidenta. BBC v komentári poznamenala, že mnoho Nigérijčanov teraz prvýkrát zažíva pocit toho, že majú moc odstaviť vo voľbách vládu, s ktorej výkonom nie sú spokojní.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Nigéria #Muhammad Buhari