Češky poznačili dva roky v zajatí

Sú zdravé, ale potrebujú pokoj na zotavenie, odkazujú rodiny dvoch mladých Češiek, ktoré sa cez víkend po 745 dňoch v zajatí vrátili domov.

31.03.2015 07:59
Antonie Chrastecká, Hana Humpálová Foto:
Češky Antonie Chrastecká a Hana Humpálová v tvárach zostarli viac ako len o dva roky strávené v zajatí.
debata (28)

Dvadsaťšesťročné kamarátky Hana Humpálová a Antonie Chrástecká, alebo Hanka a Tonča, ako ich pozná česká verejnosť, sa od návratu do vlasti nepostavili do svetla reflektorov. Správa, že sú zdravotne v poriadku, preto priniesla úľavu pre všetkých, čo s napätím sledovali ich osud.

Na videozázname z tureckej zastávky na ceste zo zajatia boli na nespoznanie. Nielen moslimské pokrývky hlavy, ale aj vyhasnutý pohľad a prepadnuté líca predovšetkým u plavovlasej psychologičky Tonče naznačili, že zostarli viac ako len o dva roky. České úrady sú skúpe na podrobnosti o oslobodení rukojemníčok, ktoré v marci 2013 uniesli neznámi ozbrojenci v juhozápadnom Pakistane, kadiaľ prechádzali ako turistky na ceste z Iránu do Indie. „Obe dievčatá sú v starostlivosti rodiny a štátu,“ poznamenal včera premiér Bohuslav Sobotka. „Z bezpečnostných dôvodov nemôžem uvádzať akékoľvek podrobnejšie informácie,“ dodal podľa portálu Novinky.cz.

Češky, ktoré pred dvoma rokmi uniesli v Pakistane, sú konečne na slobode.

Rodiny oboch dievčat požiadali verejnosť, aby rešpektovala ich súkromie. „Hanička a Tonička sú zdravé a šťastné, že sú doma, majú však za sebou dva ťažké roky. Teraz potrebujú predovšetkým pokoj,“ dodali v spoločnom vyhlásení.

Podľa psychológa Jaroslava Sýkoru bude zotavovanie sa oboch dievčat beh na dlhú trať. „Hrozí, že sa u nich prejaví posttraumatická stresová porucha, ktorá môže spôsobiť nielen dočasné, ale aj trvalé traumy, a to aj vo fyzickej rovine, ktorá so psychickou úzko súvisí,“ povedal znalec pre Českú televíziu. Psychológ Jiří Brančík sa obáva predovšetkým porúch spánku. „Jedno z dievčat (Antonie Chrástecká) na videozázname hovorilo, že sa bojí zaspať, aby sa neprebudila zo sna. To je symptomatické. Sústavná úzkosť a strach. Je možné, že ich budú trápiť nočné mory a poruchy spánku. Môžu mať tiež úzkostné a panické stavy, strach z uzavretých priestorov,“ povedal pre server Lidovky.cz. „Mali by tiež byť pripravené na to, že sa môžu stretnúť s hulvátskymi prejavmi,“ dodal.

V októbri 2013 sa na internete objavilo video s unesenými českými študentkami.

Prepustené oslobodené rukojemníčky už stihol za ich „hlúposť“ pokarhať prezident Miloš Zeman. „To nie je Zikmund a Hanzelka – teda slávni cestovatelia, to je dvojica dievčat, ktoré postupovali veľmi neprozreteľne, spôsobili starosti sebe, svojim rodinám, známym, priateľom a koniec-koncov aj českému štátu,“ zdôvodnil Zeman podľa portálu iDnes.cz, prečo sa s prepustenými rukojemníčkami nemieni stretnúť. Veľmi rád však podľa svojich slov, hoci „možno v utajení“, prijme tých, čo sa o ich oslobodenie zaslúžili.

Oslobodenie Češiek sprostredkovala turecká humanitárna organizácia IHH, podľa denníka Lidové noviny však k nemu významne prispel aj emirát Katar, ktorého tajné služby lokalizovali unesené v afgansko-pakistanskom pohraničí. Mladá fronta DNES zase zverejnila informáciu, že už vlani na jar sa v réžii Američanov pripravovala záchranná operácia, na ktorej sa mali podieľať aj české elitné jednotky. Akciu však zmarila piesočná búrka, pre ktorú vrtuľníky nemohli vzlietnuť a ďalší pokus sa už neuskutočnil, lebo únoscovia zmenili úkryt.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #únos #Hana Humpálová #Antonie Chrastecká