Sarkozy si pootvoril dvere do Elyzejského paláca

Nicolasovi Sarkozymu sa vydarila dôležitá skúška od návratu na politickú scénu. Francúzska pravica spolu s menšími spojencami výrazne uspela v regionálnych voľbách. Sarkozy môže vnímať výsledok aj ako povzbudenie na očakávanej ceste do Elyzejského paláca.

31.03.2015 08:40
Nicolas Sarkozy Foto: ,
Nicolas Sarkozy môže byť po voľbách spokojný. Pravica zvíťazila v 66 regiónoch, čo znamená, že bude riadiť o 25 viac krajov ako doteraz.
debata

„Ľudia masívne odmietli politiku Françoisa Hollanda. Teraz je čas na zmenu,“ vyhlásil líder pravice, o ktorom sa predpokladá, že vo voľbách na jar 2017 bude chcieť nahradiť vo funkcii ľavicového prezidenta.

Pravica v spojenectve s centristami získala 66 regiónov, čo je o 25 viac ako doteraz. Ľavica, ktorá dominovala v 61 regiónoch, uspela len v 34.

Sarkozy oznámil návrat do politiky na jeseň minulého roku. Prezidentské ambície síce nepotvrdil, ale fakticky nikto nepochybuje, že sa pokúsi vrátiť k moci, ktorú stratil pred necelými tromi rokmi po prehre s Hollandom. „Sarkozy teraz povedal, že alternatíva sa rozbehla a nič ju nezastaví. Prezidentský kurz k roku 2017 bol jasne vytýčený,“ poznamenali noviny Le Monde. „Podotkol, že sa začína nová etapa, čo znamená, že pre Sarkozyho sa začala prezidentská kampaň,“ pridal sa portál týždenníka Le Nouvel Observateur.

Regionálne volebné straty socialistov sa pripisujú hlavne dvom veciam. Hollande a jeho vláda nedokázali oživiť ekonomiku a znížiť mieru nezamestnanosti. Prezident dokonca priznal, že ak opatrenia neprinesú nárast počtu pracovných miest, nebude sa uchádzať o znovuzvolenie. „Hollandova situácia je zúfalá. Nevidím možnosť, ako by mohol uspieť v prezidentských voľbách v roku 2017,“ upozornil Etienne Schweisguth, analytik z Centra európskych štúdií.

Je možné, že v rozhodujúcom druhom kole volieb sa postaví Sarkozy proti Marine Le Penovej, predáčke nacionalistického Národného frontu. Krajná pravica síce nezískala žiadny z regiónov, ale jej popularita je na vzostupe. Výrazne posilnila svoju pozíciu v miestnych zastupiteľstvách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Nicolas Sarkozy