V Kyjeve sa stonásobne zvýšil nezákonný predaj zbraní

V Kyjeve sa v poslednom čase stonásobne zvýšil nezákonný predaj zbraní, z bojovej zóny na východe krajiny sa do Kyjeva pašujú pištole, samopaly a dokonca aj granátomety.

31.03.2015 11:03
Ukrajina, tank, vojak, sterľba, zbraň, proruskí... Foto: ,
Kyjevský policajný šéf tvrdí, že z východu Ukrajiny sa pašujú nelegálne zbrane do hlavného mesta. (Ilustračné foto)
debata (55)

Ukrajinskej agentúre Ukrinform to povedal náčelník kyjevskej polície Oleksandr Tereščuk. Na počte násilných trestných činov sa podľa neho táto tendencia zatiaľ neprejavila.

„V Kyjeve je dnes veľké množstvo zbraní. Ich nezákonný predaj sa v poslednej dobe zvýšil stonásobne, v mnohých prípadoch sa zbrane pašujú zo zóny protipovstaleckej operácie,“ konštatoval kyjevský policajný šéf.

Podľa neho sú časté také prípady, že dobrovoľníci zaradení do jednotiek Národnej gardy ani nevedia, že prevážaním zbraní do metropoly porušujú zákon. Inokedy sa zase pašeráci zbraní za príslušníkov Národnej gardy len vydávajú.

Kyjevská polícia z času na čas vyhlasuje amnestiu v nádeji, že ľudia nezákonne držané zbrane dobrovoľne odovzdajú. Počet ľudí, ktorí amnestie využívajú, je však podľa Tereščuka mizivý. „Ľudia sa zbraní zbavujú v porovnaní s minulými rokmi menej, a to aj napriek tomu, že je v hlavnom meste zbraní oveľa viac,“ poznamenal.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #Kyjev #Ukrajina