Masaker v sýrskej obci: Islamisti vyvraždili celé rodiny, neušetrili ani deti

Militanti z extrémistickej skupiny Islamský štát povraždili v noci z pondelka na utorok najmenej tridsať ľudí v dedine pri sýrskom meste Hamá.

31.03.2015 14:40
Islamský štát, Egypt Foto: ,
Bojovníci Islamského štátu terorizujú obyvateľov Sýrie a severného Iraku.
debata (73)

Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv informovala, že masaker sa odohral v obci Mabúdža približne 60 kilometrov od Hamá. Islamisti pozabíjali celé rodiny vrátane detí, pričom niektorých upálili zaživa. Časť obyvateľstva dediny patrí k náboženským menšinám alavitov a izmaelitov, ktorých sunnitský islam považuje za kacírov.

Oblasť sa nachádza asi 200 kilometrov od mesta Rakka, ktoré je fakticky hlavným mestom kalifátu, ktorý Islamský štát vyhlásil. K alavitom patrí aj sýrsky prezident Baššár al-Asad, ktorého režim čelí ozbrojenému povstaniu už vyše štyroch rokov.

Svet dojala fotografia sýrskeho dievčatka, ktoré žije v utečeneckom tábore Atmeh vzdialenom desať kilometrov od hraníc s Tureckom. Turecký novinár Osman Sagirli, ktorý pracuje pre turecký denník Türkiye, robil reportáž o živote sýrskych utečencov v tomto tábore.

Kým deti sa pred fotografmi buď skrývajú alebo sa usmievajú do objektívov, tento raz keď novinár vytiahol fotoaparát, štvorročné dievčatko si myslelo, že muž má v rukách zbraň a spravilo gesto, že sa vzdáva.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Islamský štát #vyvražďovanie