Lubitz informoval Lufthansu o svojich problémoch

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa, ktorej patria nízkonákladové aerolínie Germanwings, v utorok informovala o elektronickej korešpondencii od Andresa Lubitza, v ktorom budúci kopilot informoval o svojich psychických problémoch.

31.03.2015 18:29 , aktualizované: 21:56
Andreas Lubitz Foto: ,
Andreas Lubitz.
debata (46)

Stalo sa tak ešte v roku 2009, keď musel výcvik pre vážne depresie na niekoľko mesiacov prerušiť. Lufthansa po preskúmaní vlastných záznamov potvrdila, že dokument preposlala düsseldorfským vyšetrovateľom zaoberajúcim sa okolnosťami minulotýždňového pádu stroja Germanwings v Alpách. Lubitz údajne svoje lekárske záznamy poskytol po lekármi schválenom návrate do výcvikového programu v Brémach. Práve mladý kopilot je hlavným podozrivým z úmyselného zavinenia havárie.

Lietadlo nemeckých nízkonákladových aerolínií Germanwings minulý utorok narazilo do vysokohorského úbočia na juhovýchode Francúzska. Na palube stroja Airbus A320 smerujúceho z Barcelony do Düsseldorfu bolo 144 cestujúcich a šesť členov posádky, z ktorých nehodu nikto neprežil. Francúzska prokuratúra na základe zvukového záznamu vyjadrila presvedčenie, že druhý pilot počas letu vymkol kolegu mimo pilotnej kabíny a s lietadlom niekoľko minút úmyselne klesal, až kým nenarazilo. Prokuratúra v Düsseldorfe, kde 27-ročný Andreas Lubitz žil, v pondelok potvrdila, že v minulosti prejavoval samovražedné sklony.

Zachovalo sa video z paluby lietadla

Noviny Bild a Paris Match informovali o videu, ktoré vraj zachytáva chaos na palube v posledných sekundách pred nárazom lietadla. Video sa zachovalo na pamäťovej karte mobilného telefónu. V zóne nárazu ju vraj našiel zdroj blízky vyšetrovaniu a video poskytol nemeckému bulvárnemu denníku a francúzskemu týždenníku k nahliadnutiu.

Video z letu 4U9525 je niekoľko sekúnd dlhé a dokumentuje, čo sa na palube dialo bezprostredne pred zrútením, informoval Bild. Podľa denníka pamäťová karta po náraze zostala nepoškodená a je dôležitým dôkazným materiálom.

Podľa Bildu video podporuje vyjadrenia francúzskeho prokurátora Bricea Robina. Výkriky zachytené na videu vraj potvrdzujú, že pasažieri vedeli, v akej situácii sa ocitli. V niekoľkých jazykoch je vraj počuť zvolanie „Môj bože“.

Video zrejme potvrdzuje doterajšie domnienky vyšetrovateľov, že sa kapitán lietadla snažil preniknúť do kokpitu za pomoci sekery alebo iného železného predmetu. Najmenej trikrát je totiž počuť kovové rany.

Krátko pred koncom videa sa zdá, že časť stroja sa otrela o horu. Potom je vidieť, ako kabína náhle odbočila na stranu; ešte raz je počuť výkriky a potom video končí. Aj keď sú zábery chaotické a úplne rozmazané a nie sú na nich rozpoznateľné jednotlivé osoby, je pravosť videa podľa Bildu nespochybniteľná.

Zábery pochádzajú zo zadnej časti lietadla. Nie je jasné, či spravil niekto z pasažierov, alebo z posádky.

Hollande: Obete leteckej havárie identifikujú do konca týždňa

Francúzsky prezident François Hollande v utorok vyhlásil, že všetkých 150 ľudí usmrtených pri havárii lietadla bude identifikovaných do konca týždňa.

Podľa jeho vyjadrenia na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v Berlíne to potvrdil francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve s tým, že zavŕšenie identifikácie „najneskôr do konca týždňa“ bude možné vďaka vzorkám DNA.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #lietadlo #Airbus #Francois Hollande #pád lietadla #Germanwings