Vyše 230 dôstojníkov v Turecku zbavili obvinení z plánovania puču

Súd v tureckom Istanbule v utorok zbavil 236 vojenských dôstojníkov obvinení z plánovania štátneho prevratu v roku 2003, keď sa dostala k moci vláda pod vedením dnešného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

31.03.2015 22:06
debata (2)

Oslobodzujúci rozsudok zavŕšil opakované konanie proti skupine, ktoré nasledovalo po konštatovaní ústavného súdu, že pôvodný proces v rokoch 2010 až 2012 nebol spravodlivý. Z účasti na protivládnom sprisahaní s označením Operácia Kladivo sa vtedy zodpovedalo až 326 dôstojníkov, z ktorých vyviazlo bez trestu len 34, zatiaľ čo zvyšní si mali stráviť vo väzení 12 až 20 rokov.

Turecké ozbrojené sily sú považované za ochrancu tamojšieho sekulárneho zriadenia, po nástupe vlády s islamskými koreňmi sú však ich právomoci obmedzené a dôstojníci zasahujúci do vládnych záležitostí čelia stíhaniu. Podľa vyšetrovateľov chceli účastníci sprisahania v krajine vyvolať chaos a nepokoje, aby vytvorili podmienky na prevzatie moci do vlastných rúk. Kritici však tvrdia, že kauza mala politické pozadie a vláda sa ňou snažila umlčať oponentov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #obvinenie