Grécka vláda nesúhlasí so sankciami voči Rusku

Nová grécka vláda pod vedením radikálnej ľavice neschvaľuje sankcie Západu voči Rusku a chcela by posilniť obchodné vzťahy s krajinou.

31.03.2015 22:44
Alexis Tsipras Foto: ,
Grécky premiér Alexis Tsipras.
debata (67)

Grécky premiér Alexis Tsipras to uviedol pred budúcotýždňovou návštevou Moskvy v rozhovore, ktorý v utorok zverejnila ruská tlačová agentúra TASS. Politik v ňom označuje sankcie za „cestu nikam“ a tvrdí, že odvetné ruské embargo na potraviny z EÚ „vážne poškodilo“ ekonomiku Grécka. Podľa vlastných slov tiež podporuje názor, podľa ktorého je vo vzťahoch s Ruskom „potrebný dialóg a diplomacia“. Tsiprasova koaličná vláda, ktorá vzišla z januárových predčasných volieb, presadzuje bližšie vzťahy s Ruskom a kritizuje svojich predchodcov za dôsledné dodržiavanie príslušnej politiky EÚ.

EÚ a USA v priebehu roka 2014 uvalili na Rusko tvrdé ekonomické sankcie za anektovanie Krymu a podporovanie separatistického povstania na východe Ukrajiny. Moskva odpovedala zakázaním dovozu väčšiny potravín zo Západu, čo postihlo gréckych poľnohospodárov v období, keď sa krajina spamätáva z hlbokej finančnej krízy.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #protiruské sankcie #Alexis Tsipras