Haag tlačí Srbov do frašky

Pred necelým polrokom medzinárodný tribunál pre vojnové zločiny podmienečne prepustil na slobodu smrteľne chorého srbského ultranacionalistu Vojislava Šešelja (60). Niekdajší vojnový vicepremiér, ktorý trpí rakovinou hrubého čreva i pečene, však po návrate do Belehradu stále nezomrel, ba ani nezmĺkol. Haag ho preto chce späť.

01.04.2015 08:23
Seselj, srbsko, haag Foto: ,
Srbský ultranacionalista, niekdajší vicepremiér Vojislav Šešelj sa odmieta vrátiť do Haagu, kde ho súdia za vojnové zločiny.
debata (128)

Už po prepustení z Haagu, kde vo väzbe bezvýsledne čakal bezmála dvanásť rokov na rozsudok, Šešelj vyhlásil, že dobrovoľne sa nevráti a v Srbsku sa namiesto liečby sústredí na pomstu. Tribunál to vyhodnotil ako porušenie pravidiel podmienečného prepustenia a od Belehradu žiada, aby obžalovaného vrátil do rúk medzinárodnej spravodlivosti.

Šešelj už oznámil, že to, čo spravil v roku 2003, keď si po doručení obžaloby zbalil kufor a ako jeden z mála obvinených disciplinovane odcestoval do Haagu, viac nezopakuje. „Uvidíme, či ma dajú zadržať moji najbližší spolupracovníci a komplici pri páchaní všetkých vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti, ktoré mi pripisujú,“ povedal Šešelj pre televíziu N1 v ironickom odkaze pre premiéra Aleksandra Vučiča a prezidenta Tomislava Nikoliča.

Pre najvyšších ústavných činiteľov je to nepríjemná výzva. Obaja totiž spravili kariéru v Šešeljovej radikálnej strane. Vystúpili z nej, až keď bol ich šéf vo väzbe. S novozaloženou stranou, ktorá sa vzdala ultranacionalis­tického programu, sa neskôr dostali k moci.

Predstava opakovania drámy zo začiatku nultých rokov, keď po páde režimu Slobodana Miloševiča bola nová vláda nútená zatknúť bývalého prezidenta a ďalších vojnových exponentov, aby ich vydala na trestné stíhanie do Haagu, stavia Vučičovu vládu pred zložitú situáciu. Šešelj sa ju nie neúspešne pokúša premeniť na frašku, ktorou by sa „zradcom“, ako premiéra a prezidenta nazýva, pomstil.

Srbsko, ktoré je kandidátskou krajinou EÚ, sa pred časom zaviazalo na „plnú spoluprácu“ s medzinárodným tribunálom, pod čím Brusel rozumie aj vydávanie stíhaných vojnových zločincov. Ako sa teraz vláda zachová, ešte nie je jasné. Vučičov kabinet sľúbil svoje rozhodnutie oznámiť neskôr.

Sám premiér a viacerí jeho ministri žiadosť Haagu o návrat Šešelja označili za provokáciu či dokonca za pokus o zvrhnutie vlády. „Nejde tu o právo ani o spravodlivosť, žiaľ, ani o Vojislava Šešelja. Ide iba o zlý pokus potrestať vládu Srbska,“ napísal Vučič v článku, ktorý včera zverejnil denník Politika.

Predseda vlády naznačil, že rovnako ako nedávne podmienečné prepustenie Šešelja i terajšie trvanie na jeho návrate do Haagu sú pokusmi vynútiť si zmenu politiky Belehradu. „Niekto začal používať Šešelja ako strašiaka zo škatule,“ tvrdí Vučič. "Keď sa im nepáči, čo Srbsko robí, že má svoj postoj, že nechce byť tlačidlom na uvalenie sankcií, že chce byť priateľom so všetkými, a nie nepriateľom – vypustia ho zo škatule a čakajú, že sa vystrašíme.

Keď sa im čakanie predĺži, a my nebojácne pokračujeme v našej suverénnej politike; keď vystúpim a poviem, že nikdy nezabudneme ani na jednu obeť bombardovania zo strany NATO – vrátia ho späť do škatule a opäť čakajú, že umrieme od strachu," dodal s narážkou na odmietanie Belehradu pripojiť sa k protiruským sankciám, i svoj ostrý prejav z minulého týždňa, keď na 16. výročie začatia bombardovania Srbska vyhlásil, že krajina na agresiu nezabúda, do NATO nevstúpi a zostane neutrálna.

© Autorské práva vyhradené

128 debata chyba
Viac na túto tému: #Haag #Medzinárodný súdny dvor v Haagu #Vojislav Šešelj