Amerika musí žiť s čínskou bankou

Ani Amerika, ani Čína to nečakali. Pekingom vedený projekt Ázijskej infraštruktúrnej investičnej banky sa zatiaľ stretol s veľkým úspechom. Finančnú inštitúciu podporili aj mnohé západné krajiny. Napriek nevôli USA, ktoré banku kritizovali za nejasne a netransparentne nastavené pravidlá.

01.04.2015 09:00
čína, usa, lew, investičná banka Foto: ,
Americký minister financií Jacob Lew (vľavo) na návšteve Číny. USA sa spočiatku negatívne vyjadrovali k pekinskému projektu Ázijskej infraštruktúrnej investičnej banky. Lew však postupne zmiernil rétoriku Ameriky, keď banku podporili mnohé významné západné štáty. Na snímke vpravo čínsky premiér Li Kche-čchiang.
debata (51)

Pre Peking je diplomatickým víťazstvom, že medzi zakladajúcimi členmi budú aj Británia, Francúzsko či Nemecko. USA, zdá sa, do istej miery podcenili ochotu sveta ekonomicky spolupracovať s Čínou.

"Západné krajiny zjavne veria, že projekt je tak vážne mysleným návrhom, že sa im minimálne oplatí byť jeho súčasťou,“ reagoval pre Pravdu Prashanth Parameswaran, editor magazínu The Diplomat, zameraného na ázijskú politiku. "Zároveň sa môžu pokúsiť riešiť zvnútra inštitúcie obavy, ktoré USA, ale aj iní, spájajú s vytvorením banky,“ uviedol expert z Tuftsovej univerzity.

"Ukazuje sa, že Amerika má ohraničené schopnosti, ako obmedziť rastúci vplyv Číny. Krajiny sa rozhodli vstúpiť do banky pre rôzne dôvody. Nielen pre obchodné možnosti, ktoré im inštitúcia môže ponúknuť, ale zo širšieho hľadiska aj pre prehĺbenie finančnej a ekonomickej spolupráce s Čínou,“ povedala pre Pravdu expertka na čínsku politiku Hongying Wangová z univerzity v kanadskom Waterloo.

Krajiny, ktoré sa chceli stať zakladajúcimi členmi banky, si museli podať prihlášku dovčera. Na finančnú inštitúciu sa upriamila pozornosť začiatkom marca, keď sa do nej rozhodla vstúpiť Británia.

"Veríme, že každá nová multilaterálna inštitúcia sa musí riadiť vysokými štandardmi Svetovej banky a regionálnych rozvojových bánk,“ citoval vtedy denník Guardian z vyhlásenie americkej Národnej bezpečnostnej rady, čo je poradný orgán prezidenta USA. "Na základe mnohých diskusií máme obavy, či Ázijská infraštruktúrna investičná banka bude tieto štandardy dodržiavať, najmä čo sa týka riadenia a environmentálnych a sociálnych záruk.“

Británia sa však nedala odradiť a čínsky projekt podporila. Krátko nato sa pridali Nemecko, Francúzsko, Austrália aj Južná Kórea. Amerika tiež zmiernila rétoriku proti banke. "USA s ňou môžu spolupracovať a vítame a podporujeme návrhy, ktoré pomôžu budovaniu infraštruktúry,“ citovala v pondelok agentúra PTI z vyjadrenia amerického ministra financií Jacoba Lewa počas jeho návštevy Číny. Peking uviedol, že Washington podporuje výraznejšie zapojenie sa krajiny do medzinárodných ekonomických vzťahov.

"USA sa musia naučiť žiť s bankou,“ myslí si Kerry Brown, výkonný riaditeľ Centra pre čínske štúdie na univerzite v Sydney. "Mnoho amerických spojencov sa k čínskemu projektu pridalo. Spojené štáty si strelili vlastný diplomatický gól. Mali byť na to pripravené, ukázať viac flexibility, umožniť Číne získať väčšie hlasovacie práva v inštitúciách ako Medzinárodný menový fond alebo sa aspoň nejako zapojiť do činnosti Ázijskej infraštruktúrnej investičnej banky,“ povedal pre Pravdu Brown.

"Nebolo by správne vnímať projekt ako výhru Číny a prehru Ameriky,“ hovorí Parameswaran. "Z debaty však vyplýva, že krajiny sa zdráhajú byť figúrkami v geopolitickom šachu medzi USA a Čínou. Budú si chrániť svoje záujmy bez ohľadu na snahy Washingtonu alebo Číny,“ tvrdí odborník.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Amerika #ázijská infraštruktúrna investičná banka