Prokurátor vyzval médiá, aby poskytli video zo zrúteného airbusu

Ak existuje video zo zrúteného nemeckého lietadla, tak musí byť poskytnuté vyšetrovateľom, vyzvala v stredu Marseilleská prokuratúra. O videu z mobilného telefónu, ktoré údajne zachytáva chaos na palube v posledných sekundách pred nárazom lietadla Germanwings do alpského masívu, v utorok informovali nemecký bulvárny denník Bild a francúzsky týždenník Paris Match.

01.04.2015 11:15 , aktualizované: 14:27
Francúzsko, lietadlo, Germanwings Foto: ,
Vyšetrovatelia dúfajú, že ešte nájdu druhú čiernu skrinku, ktorá zaznamenáva technické parametre letu lietadla.
debata (5)

„Ak je pravdivé tvrdenie, že niekto takým videom disponuje, mal by ho bezodkladne odovzdať vyšetrovateľom,“ povedal v stredu agentúre AFP francúzsky prokurátor Brice Robin, ktorý je poverený justičným vyšetrovaním tragickej havárie Airbusu A320 so 150 ľuďmi na palube. Zároveň Robin poprel, že by vyšetrovatelia mali k dispozícii akékoľvek video, ktoré by zachytilo leteckú katastrofu z francúzskych Álp.

Podľa Bildu našiel príslušnú pamäťovú kartu v zóne nárazu zdroj blízky vyšetrovaniu a video obom novinám poskytol k nahliadnutiu. Pamäťová karta je vraj dôležitým dôkazným materiálom. Bild v utorok na svojich webových stránkach napísal, že veľmi nekvalitný záznam podporuje skoršie vyjadrenia Robina, vrátane toho, že sa zrejme kapitán lietadla Patrick Sonderheimer snažil preniknúť do kokpitu za pomoci sekery alebo iného železného predmetu. Najmenej trikrát je totiž okrem kriku pasažierov počuť kovové rany.

Z úmyselného navedenia stroja proti horskému masívu je podozrivý druhý pilot Andreas Lubitz, ktorý zrejme využil chvíľu, keď si hlavný pilot odskočil na toaletu. Dvadsaťsedemročný kopilot už ho potom nepustil späť. V troskách stroja zahynulo všetkých 150 ľudí, ktorí boli na palube. Lubitz počas svojho života trpel depresiami a mal aj samovražedné sklony.

Ukončili hľadanie pozostatkov obetí

Francúzske úrady v stredu potvrdili ukončenie pátrania po pozostatkoch obetí havárie. Podľa informácii francúzskej agentúry AFP už nie sú na mieste nárazu stroja do hory žiadne telá a v stredu začnú zbierať osobné veci obetí.

Pokračovať však bude pátranie po druhom záznamníku letu, takzvanej čiernej skrinke s údajmi o lete a fungovaní stroja. Francúzski záchranári uviedli, že na mieste havárie našli stovky telesných pozostatkov, ktoré aktuálne skúmajú. Celý proces rozoznávania však môže podľa nich trvať aj štyri mesiace.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #prokurátor #video #Germanwings