Pri nálete v Jemene zomrelo 37 zamestnancov mliekarne

Pri nálete v jemenskej provincii Hudajdá bola zasiahnutá mliekareň a o život v nej prišlo 37 ľudí. Oznámil to v stredu guvernér provincie.

01.04.2015 11:30
debata (12)

Nálety v Jemene od minulého štvrtka podniká koalícia arabských štátov vedená Saudskou Arábiou s cieľom zastaviť postup jemenských šiitov na juh. Boje už majú desiatky obetí, tento týždeň pri nálete na severe zomrelo 40 utečencov v jednom utečeneckom tábore. Podľa detského fondu OSN UNICEF je medzi obeťami týždenných bojov približne 60 detí.

Napriek sedemdňovej vojenskej operácii sa zatiaľ koalícii nepodarilo zabezpečiť prezidentovi Abdarovi Rabbúovi Mansourovi Hádímu kontrolu nad južnou oblasťou v Adene a okolí, kde má svojich stúpencov. V noci na stredu odtiaľ bolo počuť paľbu a výbuchy. Bojovalo sa aj o vojenskú základňu, v ktorej sú vojaci, ktorí sa hlásia k Hádímu predchodcovi Alímu Abdallahovi Sálihovi. Táto základňa je práve pri meste Hudajdá a v blízkosti je mliekareň. Jedno z koaličných lietadiel zasiahlo túto prevádzku a tiež sklad pohonných hmôt.

Sálih po politických protestoch začiatkom roka 2012 odstúpil, zostal v Jemene a stojí za ním stále časť krajiny a tiež vojská. Títo vojaci teraz bojujú proti zvyšku armády vernej Hádímu. Prezidenta šiiti držali tento rok v domácom väzení, kým z neho vo februári neutiekol do Adenu. Teraz je v Saudskej Arábii, ktorá chce v boji proti šiitom pokračovať, kým nezabezpečí v Jemene stabilitu. Viní z podpory šiitov Irán, ktorý priznáva iba humanitárnu pomoc.

Námestník iránskeho ministra zahraničia Hosejn Amír Abdolláhján požiadal generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna, aby zastavil nálety v Jemene. „Vojenské riešenie v Jemene je odsúdené na neúspech. Jediným východiskom je národný dialóg bez vonkajšieho zasahovania,“ povedal námestník, ktorý sa s Pan Ki-munom zišiel na medzinárodnej darcovskej konferencii pre Sýriu, ktorá sa konala v utorok v Kuvajte.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #Jemen #civilisti #nálety