Munícia na Ukrajine zabila už 42 detí, 109 zmrzačila

Najmenej 42 detí zabili za posledný rok pozemné míny a nevybuchnutá munícia v Doneckej a Luhanskej oblasti. Deti sú podľa UNICEF obzvlášť ohrozené mínami a muníciou, ktoré sú farebné a môžu pripomínať hračky.

01.04.2015 14:40
debata (6)

Ďalších 109 detí utrpelo týmto spôsobom zranenia. Vo svojej najnovšej správe o Ukrajine to uvádza Medzinárodný detský fond OSN (UNICEF) na základe vládnych údajov. Organizácia je však presvedčená, že počet zabitých a zmrzačených detí je ešte vyšší, keďže údaje vlády nezahŕňajú oblasti pod kontrolou proruských povstalcov. Nedostatočný prístup do týchto oblastí považuje riaditeľka UNICEFu pre strednú a východnú Európu Marie-Pierre Poirierová za veľký problém.

Deti sú podľa nej obzvlášť ohrozené mínami a muníciou, ktoré sú farebné a môžu pripomínať hračky. UNICEF už preto odštartoval informačnú kampaň, ktorá má asi 500 000 detí a ich rodiny v postihnutých oblastiach upozorniť na nebezpečenstvo, ktoré míny a nevybuchnutá munícia predstavujú.

V súčasnosti si podľa Poirierovej Ukrajinci túto hrozbu len málo uvedomujú. Ukrajinské úrady začali čistiť vládou kontrolované oblasti, z ktorých už odstránili skoro 34 000 kusov munície a mín. Rodiny vracajúce sa domov do oblastí, kde prebiehali boje, sú však stále ohrozené.

UNICEF v správe konštatuje, že ukrajinský konflikt sa dotkol asi piatich miliónov ľudí vrátane 1,7 milióna detí. Vyše 1,1 milióna ľudí opustilo pre boje svoje domovy. Organizácia vyzvala medzinárodné spoločenstvo na poskytnutie skoro 56 miliónov dolárov na okamžitú humanitárnu pomoc pre deti z konfliktných oblastí a ich rodiny.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #munícia #Unicef #Ukrajina #kríza na Ukrajine