Islamskému štátu prisahalo vernosť ďalších 21 skupín

Vodcovi radikálnej skupiny Islamský štát (IS) Abúovi Umarovi Bagdádímu prisahalo vernosť 21 skupín a organizácií. Ďalších desať ho podporuje. Oznámila to v stredu americká organizácia InelCenter, ktorá sa zaoberá monitorovaním extrémistov.

01.04.2015 15:10
ISIL, Islamský štát, IS, islamisti Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Na jej zozname sú organizácie pôsobiace na celom svete od Alžírska na západe po Indonézii na východe. IS vlani vyhlásil kalifát na časti územia Sýrie a Iraku a vyzval moslimov na celom svete, aby sa mu podrobili.

Vzápätí tak urobila alžírska skupina, ktorá sa nazýva oddiely Al-Huda v Maghribe. Nasledovala Ansar Bajt al-Makdis, ktorá pôsobí na egyptskom Sinajskom polostrove, ďalej libanonská Ahrár al-Sunna a nakoniec sa pripojili aj nigérijská Boko Haram a tuniská Džund al-Chiláfa. Desať skupín vyjadrilo Bagdádímu podporu, ale formálne mu vernosť neprisahali.

Boje proti IS v stredu pokračovali v Iraku aj Sýrii. V Damasku údajne skupina obsadila veľkú časť tábora pre palestínskych utečencov Jarmuk. Bojovníci IS na tábor zaútočili ráno a boje stále pokračujú. Ďalšie ťažké strety sú hlásené v oblasti Nasíbu na sýrsko-jordánskej hranici. Jordánsko kvôli nim hraničný prechod uzavrelo.

Irackí vojaci pomaly postupujú centrom Tikrítu, ktorého dobytie ohlásil iracký premiér Hajdar Abad v utorok. Karím Núrí zo šiitských milícií, ktoré sa na oslobodení Tikrítu podieľali, povedal, že vojsko má teraz pod kontrolou 95 percent mesta. "Sú tam ešte izolovaní strelci a v mnohých domoch sú výbušniny. Bojovníci IS sa vraj na severe pokúšali získať univerzitu.

V oslobodených štvrtiach sa v stredu objavili skupiny ľudí a začali odpratávať smeti, aby mohli byť obnovené základné služby. Nad mnohými budovami zaviali iracké vlajky, ktoré nahradili čierne prápory IS.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Irak #vernosť #Islamský štát #kalifát