Srbský nacionalista Šešelj spálil chorvátsku vlajku

Srbský ultranacionalista Vojislav Šešelj, ktorý bol vlani kvôli nevyliečiteľnej chorobe dočasne prepustený z väzby Medzinárodného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY), v stredu v Belehrade oslavoval slobodu tým, že spálil chorvátsku vlajku. Stalo sa to dva dni po tom, čo ho sudcovia ICTY predvolali späť do Haagu.

01.04.2015 16:44
Srbsko, Vojislav Šešelj Foto: ,
Vojislav Šešelj
debata (7)

Šesťdesiatročný Šešelj v stredu zopakoval, že sa do Haagu dobrovoľne nevráti. „Keď si po mňa prídu, aby ma zatkli, budem sedieť na zemi a do lietadla ma budú musieť odniesť,“ citoval denník Blic 60-ročného politika, ktorý má rakovinu.

Na schodisku hlavnej budovy súdu v Belehrade spálil vlajku Chorvátska. Podľa agentúry Tanjug bude kvôli tomu čeliť trestnému stíhaniu. Podľa agentúry Reuters toto správanie len zvýši tlak na srbského premiéra Aleksandra Vučica, aby Šešelja, jedného zo svojich niekdajších politických vzorov, nechal zatknúť a poslal ho späť do Haagu.

Haagsky tribunál Šešelja v novembri prepustil pod podmienkou, že sa vráti, hneď ako ho na to vyzvú. Hneď po prílete z Haagu Šešelj vyhlásil, že späť dobrovoľne nepôjde.

Šešelj sa Medzinárodnému tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) sám prihlásil v roku 2003. Žalobcovia mu kladú za vinu predovšetkým účasť na etnických čistkách namierených predovšetkým proti nesrbskému obyvateľstvu v Chorvátsku, Bosne a severosrbskej oblasti Vojvodina. Viac ako desať rokov strávil vo väzbe ICTY, kvôli rôznym taktikám a výmene jedného z hlavných sudcov v tomto procese ešte nepadol rozsudok, za čo si ICTY vyslúžil kritiku zo strany Chorvátska.

Srbská vláda uviedla, že zváži, ako s prípadom naloží. Vučic Medzinárodný tribunál pre bývalú Juhosláviu obvinil z toho, že sa snaží destabilizovať jeho vládu a skôr vylučuje, že by sa Šešelj nechal zatknúť násilím. Vučic patril v minulosti k úzkemu kruhu okolo Šešelja a bol aj členom jeho Srbskej radikálnej strany (SRS). V roku 2008 sa so SRS rozišiel a razí prozápadnú politiku.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #vlajka #ICTY #pálenie #Vojislav Šešelj