Iracká vláda oznámila úplné dobytie Tikrítu

Iracká vláda v stredu oznámila, že mesto Tikrít už má plne pod kontrolou, pričom dobytie mesta označila za „prelomové víťazstvo“ nad militantmi z extrémistickej skupiny Islamský štát (IŠ).

01.04.2015 19:39
debata (2)

Minister obrany Chálid al-Ubajdí vyhlásil, že bezpečnostné sily zavŕšili mesiac trvajúcu ofenzívu v provincii Saláhaddín. Rovnaké operácie podľa neho plánuje armáda aj v ďalších provinciách, ktoré má v rukách IŠ, ako sú Anbar a Ninive. Dobytie Tikrítu sa považuje za doteraz najväčší úspech irackej vlády v boji proti IŠ.

Extrémisti z IŠ obsadili Tikrít minulé leto. Ofenzíva na znovuzískanie mesta, v ktorom sa narodil exprezident Saddám Husajn, sa začala na začiatku marca. Na operácii spolupracovala iracká armáda s šiitskými milíciamia a iránskymi poradcami vrátane veliteľa elitných revolučných gárd Kássima Sulajmána. Američanmi vedená koalícia sa do operácie letecky zapojila minulý týždeň na žiadosť irackej vlády.

V stredu irackí vojaci zastrelili v Tikríte niekoľko ostreľovačov na strechách a prehľadávali domy, v ktorých by sa mohli ukrývať ozbrojenci z IŠ. Minister vnútra Muhammad Salím al-Ghabán povedal, že prioritou je nastoliť v Tikríte čo najskôr normálny život. Predtým však musia vojaci zničiť nastražené míny a bomby a obnoviť policajné sily. Následne sa môžu do mesta vrátiť jeho obyvatelia, ktorí ušli pred povstalcami a bojmi. Satelitné zábery ukazujú, že poškodených je v Tikríte najmenej 536 budov, z toho 137 je úplne zničených. Boje o mesto si podľa OSN vyžiadali najmenej 997 životov vrátane 729 civilistov. Zranených bolo skoro 2200 ľudí, z toho 1785 civilistov.

Dobytie Tikrítu otvorilo cestu k znovuzískaniu druhého najväčšieho irackého mesta Mósul. Táto operácia by sa mala začať v apríli alebo v máji, čo závisí od pripravenosti irackej armády.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Islamský štát