Obvinený z vraždy Nemcova sa vraj priznal pod nátlakom

Bývalý čečenský policajt, ktorého obvinili z vraždy ruského opozičného politika Borisa Nemcova, súdu v stredu povedal, že k priznaniu ho prinútili pod nátlakom.

01.04.2015 20:44
Zaur Dadajev Foto: ,
Podozrivý z vraždy ruského opozičného politika Borisa Nemcova Zaur Dadajev.
debata (30)

Zaur Dadajev tvrdí, že 5. marca ho uniesli, bili a prinútili priznať sa k vražde. Neznámi muži ho podľa jeho slov dva dni zadržiavali a až potom ho Vyšetrovací výbor oficiálne zatkol a obvinil. Dadajev už v marci stiahol pred súdom svoje priznanie a vyhlásil, že je nevinný.

Aj ruská Rada pre ľudské práva, ktorej člen navštívil Dadajeva vo väzení, uviedla, že existujú dôvody domnievať sa, že Dadajev sa priznal pri mučení. Andrej Babuškin vyhlásil, že videl na jeho tele „početné rany“. Ruské úrady zadržali v súvilosti s Nemcovovou vraždou päť osôb, všetko Čečencov, Dadajev bol však jediný, ktorý sa k streľbe priznal. Moskovský mestský súd v stredu predĺžil jeho zadržiavaciu väzbu o ďalší mesiac.

Päťdesiatpäťročného Nemcova 27. februára zastrelili neznámi páchatelia v centre Moskvy, keď kráčal po moste cez rieku Moskva. Opozícia vraždu označuje za pomstu za kritiku Kremľa ako aj jeho odhodlanosť odhaľovať korupciu na vysokých miestach. Dni predtým, ako bol zavraždený, údajne pracoval na správe o vysielaní ruských vojakov do bojov na Ukrajinu.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Nemcov #Zaur Dadajev