Al-Kajdá v Jemene oslobodila 300 väzňov vrátane svojho veliteľa

Členovia Al-Kajdy vo štvrtok zaútočili na väznicu v juhojemenskom meste Mukalla a oslobodili 300 trestancov. Podľa polície je medzi nimi aj jeden z veliteľov Al-Kajdy.

02.04.2015 10:22
debata (7)

„Vodca AQAP Chálid Batarfí, ktorý bol väznený štyri roky, je medzi 300 väzňami, ktorým sa podarilo utiecť z centrálnej väznice v Mukalla,“ povedal policajný zdroj. AQAP je skratka pre Al-Kajdu na Arabskom polostrove, ktorá organizuje útoky na celom svete a patrí k najobávanejším odnožiam teroristickej siete. Mukalla je hlavný prístav juhojemenskej provincie Hadramaut a s 300 000 oby­vateľmi je piatym najväčším mestom v Jemene.

V Jemene nastala vlani chaotická situácia, keď sa šiiti obývajúci sever a bojujúci mnoho rokov za väčšiu autonómiu vydali na juh. V septembri obsadili hlavné mesto Saná a postupovali ďalej. Obsadili štátne inštitúcie a prezident Abdar Rabbi Mansúr Hádí aj vláda kvôli tomu ušli na juh, do Adenu. Minulý týždeň sa rozhodla Saudská Arábia a niekoľko jej arabských spojencov zakročiť a vyslali proti šiitom lietadlá.

Po bombardovaní pozícií šiitov v Adene v noci na štvrtok šíitski bojovníci ustúpili z Adenského centra. Šiitske jednotky disponujúce tankami a obrnenými vozmi zostávajú v okrajových častiach tohto významného prístavu.

Hádí z Adenu utiekol a minister zahraničia jeho vlády Rijád Jasín tento týždeň žiadal o ešte účinnejšiu medzinárodnú akciu proti šiitom.

Saudská Arábia tvrdí, že šiitom vojensky pomáha ich spojenec Irán. Bojujú s nimi aj vojenské oddiely, ktoré zostali verné Hádímu predchodcoviAlímu Abdallahovi Sálihovi.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #väznica #Jemen #al-Káida