Irán a svetové mocnosti dosiahli rámcovú jadrovú dohodu

Svetové mocnosti dosiahli s Iránom rámcovú dohodu, na základe ktorej by mala byť do konca júna konečná dohoda o jeho jadrovom programe.

02.04.2015 19:12 , aktualizované: 21:11
Mogheriniová, Zaríf Foto: ,
Iránsky minister zahraničia Mohammad Džavád Zaríf a vysoká predstaviteľka Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová v Lausanne.
debata (20)

Na tlačovej konferencii po závere prvej fázy rokovaní to vyhlásila ministerka zahraničia Európskej únie Federica Mogheriniová. Cieľom dohody je zabezpečiť, že iránsky jadrový program nebude môcť byť zneužitý na výrobu jadrovej bomby.

„Zaviazali sme sa, že naše úsilie dokončíme do 30. júna,“ povedala Mogheriniová. Iránsky minister zahraničia Mohammad Džavád Zaríf uviedol, že predbežná dohoda je ešte stále vzdialená tomu, ako by konečná dohoda mala vyzerať.

Podľa dohovoru umožní Irán rozsiahle kontroly svojich jadrových zariadení a tiež zníži svoje jadrové kapacity, na oplátku budú postupne zrušené hospodárske sankcie, ktorým táto islamská krajina čelí. Podľa Zarífa budú sankcie uvoľňované na základe budúcej dohody.

Hotel v Lausanne kde prebiehali rozhovory o... Foto: SITA/AP, Brendan Smialowski
jadrový program, Irán Hotel v Lausanne kde prebiehali rozhovory o iránskom jadrovom programe.

Súčasťou terajších dohôd je záväzok Iránu, že v nasledujúcich 15 rokoch nebude stavať žiadne nové zariadenia na obohacovanie uránu a že existujúce kapacity na obohacovanie výrazne zníži. Z počtu 19 000 inštalo­vaných centrifúg, ktoré sa na obohacovanie uránu používajú, ich nabudúce nechá v prevádzke 6104, citoval Reuters americké vyhlásenie.

Centrifúgy, ktorých sa Irán vzdá, budú pod kontrolou Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Teherán ich bude môcť využiť len ako náhradu.

Irán tiež sľúbil znížiť súčasné zásoby približne desiatich ton nízko obohateného uránu na 300 kilogramov a že tento stav bude udržiavať 15 rokov.

„Naše zariadenie budú ďalej fungovať,“ povedal Zaríf. „Budeme pokračovať v obohacovaní, budeme pokračovať vo výskume a vývoji.“

Zaríf tiež povedal, že krajina si ponechá podzemné jadrové zariadenie Fordo. Podľa Mogheriniovej tu ale nebude žiadny materiál, ktorý by mohol poslúžiť na výrobu jadrovej bomby. Zaríf tiež ohlásil, že prestavovaný ťažkovodný reaktor v Aráku bude modernizovaný. Mogheriniová k tomu uviedla, že Teherán v tejto záležitosti dostane pomoc zo zahraničia.

Podľa Obamu bude svet bezpečnejší

Americký prezident Barack Obama ocenil ako historickú dohodu s Iránom.

„Dosiahli sme historické porozumenie s Iránom, ktoré, ak sa úplne naplní, Iránu zabráni získať jadrovú zbraň. Pokiaľ táto rámcová dohoda povedie ku konečnej dohode, stane sa naša krajina, naši spojenci a svet bezpečnejším. Je to dobrá dohoda,“ povedal Obama v úvode dvadsaťpäťminú­tového vystúpenia pred Bielym domom.

Pripomenul, že Teherán prinútili zasadnúť za vyjednávací stôl medzinárodné sankcie, ktoré mali na Irán hlboký dopad. Uistil, že dohoda nie je založená na dôvere, ale na bezpríkladnom overovaní: ak sa Teherán pokúsi podvádzať, svet sa to dozvie. Obama povedal, že nepripustí, aby Irán získal jadrovú zbraň, pričom diplomatické riešenie považuje za najlepšie. Varoval svojich oponentov v americkom Kongrese, že ak dohodu zavrhnú, diplomatické úsilie vyjde nazmar a USA budú čeliť kritike.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #jadrový program