Obžaloba: Carnajev chcel potrestať USA a prebudiť mudžáhidov

Džochar Carnajev (21), ktorý podľa obžaloby so svojím bratom Tamerlanom stoja za bombovým útokom na bostonský maratón v apríli 2013, chcel potrestať Spojené štáty. V záverečnej reči ostro sledovaného procesu to vyhlásil štátny žalobca Aloke Chakravarty, podľa ktorého sa obžalovaný dopustil extrémistického činu.

07.04.2015 08:33
Boston, maratón, Džochar Carnajev Foto: ,
Obhajcovia Džochara Carnajeva Judy Clarkeová a David Bruck prichádzajú na súd.
debata (1)

Kým prokuratúra chce, aby obžalovaný bol za svoje činy popravený, Carnajevovi obhajcovia, ktorí pripustili, že zabíjal, chcú trestu smrti zabrániť.

„Obžalovaný si myslel, že jeho hodnoty sú dôležitejšie ako ľudí okolo neho. Chcel prebudiť mudžáhidov, svätých bojovníkov,“ povedal Chakravarty. „Chcel terorizovať túto krajinu. Chcel potrestať Ameriku za to, čo robí jeho ľuďom,“ dodal.

Džochar je obžalovaný z celkom 30 činov, pritom 17 z nich v prípade uznania viny postačuje pre vynesenie trestu smrti. Obhajoba však rovnako ako na začiatku procesu aj v jeho závere argumentovala tým, že Džochar bol bratom silne ovplyvnený a možno ho aj zastrašoval.

Všetko zosnoval Tamerlan, bráni sa obhajoba

„Neexistuje žiadne ospravedlnenie. Nikto sa o žiadne ani nesnaží. Umiestniť bombu na bostonskom maratóne bol nezmyselný čin,“ reagovala v záverečnej reči aj Džocharova obhajkyňa Judith Clarkeová. „Džochar Carnajev je pripravený vašim verdiktom niesť zodpovednosť za svoje činy,“ pokračovala.

Súdna skica z procesu s Džocharom Carnajevom. Foto: Reuters, JANE FLAVELL COLLINS
Džochar Carnajev, súd, bostonský maratón Súdna skica z procesu s Džocharom Carnajevom.

Clarkeová zároveň dodala, že dôkazy ukázali, že to bol Tamerlan, kto bol strojcom útoku. „Tamerlan vyrobil bombu, Tamerlan zavraždil policajta Colliera, Tamerlan šéfoval a Džochar ho nasledoval,“ dodala Clarkeová.

Súd sa koná v štáte Massachusetts, ktorý trest smrti zrušil pred 30 rokmi, ale Carnajev bol obvinený na základe federálneho zákona o treste smrti. Práve federálny proces umožňuje v prípade obzvlášť závažných prípadoch presahujúcich rámec jednotlivých štátov vyniesť absolútny trest.

Americká porota má v utorok rozhodnúť o vine či nevine Carnajeva.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Džochar Carnajev #Bostonský maratón #súd