V Tikríte našli masové hroby, islamisti tam mohli zabiť až 1 700 vojakov

Radikáli z Islamského štátu spôsobili v Tikríte ležiacom asi 140 kilometrov severozápadne od Bagdadu obrovský masaker. Objavili tam totiž desať až dvanásť masových hrobov, v ktorých môže byť až 1 700 tiel irackých vojakov, ktorých mali islamisti zabiť v júni minulého roka.

07.04.2015 10:15
Tikrít, masové hroby Foto:
V Tikríte objavili masové hroby so stovkami tiel zabitých irackých vojakov, ich počet môže dosiahnuť až číslo 1 700.
debata (12)

Zatiaľ podľa svedectva reportéra televízie Al-Džazíra našli dvadsať tiel, ale práce sú len na začiatku a počet obetí bude výrazne stúpať.

„Vykopali sme prvú jamu a zatiaľ sme našli dvadsať tiel. Podľa prvých pozostatkov je nepochybné, že ide o obete útoku islamistov na základňu Speicher, ku ktorému došlo vlani v júni,“ tvrdí forézny pracovník z Tikrítu, ktorý sa podieľa na vykopávaní tiel obetí.

„Pohľad, ktorý sa nám naskytol, je srdcervúci. Ako môže niekto chladnokrve zabiť 1 700 ľudí?“ cituje jeho slová taliansky denník La Repubblica.

Iracký premiér Hajdar Abádí vyhlásil, že pomsta nie je spôsob, ako prekonať túto hroznú tragédiu. Rodiny zavraždených vojakov žiadajú od irackej vlády vysvetlenie, čo sa stalo a chcú vedieť, ako zareaguje na túto masovú vraždu.

Forenzní pracovníci zatiaľ našli dvadsať tiel... Foto: Reuters
Tikrít, masový hrob Forenzní pracovníci zatiaľ našli dvadsať tiel vojakov, ich práce sú však len na začiatku.

Podľa správy OSN sa masaker týka 1 500 až 1 700 príslušníkov irackej armády zo základne Speicher, ktorých radikáli z Islamského štátu surovo zavraždili 12. júna 2014, pravdepodobne krátko po tom, čo základňu obkľúčili a vojakov zajali.

Osem masových hrobov sa nachádza priamo v komplexe prezidentského paláca, ostatné sú mimo neho. Telá vojakov sú už v značnom rozklade, preto ich pozostatky posielajú do Bagdadu na identifikáciu na základe testov DNA.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Islamský štát #Tikrít #masové hroby