OSN očakáva obnovenie mierových rozhovorov na Cypre

Obnovenie mierových rozhovorov medzi cyperskými Grékmi a Turkami sa očakáva v najbližších týždňoch. Povedal to v utorok vyslanec OSN pre etnicky rozdelený Cyprus Espen Barth Eide.

07.04.2015 14:49
debata

Rozhovory sa pozastavili pred šiestimi mesiacmi kvôli sporu okolo rezerv plynu pri pobreží tohto ostrova. „Nevidím žiadnu prekážku, ktorá by bránila veľmi rýchlemu obnoveniu rozhovorov, akonáhle na severe Cypru prebehnú plánované (prezidentské) voľby,“ uviedol v utorok po rokovaní v Nikózii nórsky diplomat Espen Barth Eide. Voľby sa konajú 19. apríla.

Cyprus je rozdelený od tureckej invázie v júli 1974, kedy Ankara vyslala do severnej tretiny ostrova svoje vojská v reakcii na pokus o prevrat nacionalistických cyperských Grékov. Tí chceli pripojiť Cyprus ku Grécku. Južná časť ostrova je teraz členským štátom EÚ, zatiaľ čo severnú samozvanú republiku uznáva len Turecko. OSN usiluje o znovuzjednotení ostrova.

Rozhovory medzi cyperskými predstaviteľmi a zástupcami cyperských Turkov zatiaľ neviedli k žiadnemu konkrétnemu výsledku. Stroskotávali hlavne na otázkach majetkového vysporiadania, bezpečnosti a sporoch o územie.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun začiatkom februára v Nikózii vyhlásil, že predstavitelia cyperských Grékov a Turkov potrebujú viac odvahy a odhodlanosti, aby dospeli k riešeniu cyperskej otázky. „Budúcnosť Cypru je vo vašich rukách. Som presvedčený, že môžete dospieť k riešeniu, ktoré bude vzájomne užitočné,“ zdôraznil.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cyprus #OSN #mierové rokovania #obnovenie