Putin naznačil Tsiprasovi, že voči Grécku môže zrušiť potravinové embargo

Ruský prezident Vladimir Putin na úvod ostro sledovaného stretnutia s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom naznačil, že Rusko by mohlo vymazať Grécko zo zoznamu krajín, pre ktoré platí zákaz dovozu západných potravín.

08.04.2015 07:23 , aktualizované: 15:48
Vladimir Putin, Alexis Tsipras Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) víta v Kremli gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa.
debata (240)

Moskva toto embargo zaviedla vlani v lete v reakcii na západné sankcie, ktoré európske krajiny vyhlásili kvôli ruskej anexii Krymu a kvôli podpore, ktorú Rusi poskytujú separatistom na východe Ukrajiny. Odpovedi na priamu otázku ohľadom sankcií sa však Putin i Tsipras vyhli.

„Sankcie sú celoeurópsky problém, ktorý musí byť v rámci celej Európy vyriešený,“ vyhlásil Tsipras na spoločnej tlačovej konferencii. Grécky premiér ďalej vyhlásil, že hospodárstvo jeho krajiny odvetnými ruskými sankciami veľmi utrpelo. „Bola to ruská odpoveď na sankcie EÚ, s ktorými nesúhlasíme,“ pripomenul stanovisko gréckej ľavicovej vlády, ktorá sankčnú špirálu opakovane označila za slepú uličku európskej diplomacie.

Putin: EÚ prinútila Grécko sankcie vyhlásiť

„Grécko bolo v rámci EÚ nútené vyhlásiť sankcie proti Rusku a nie je našou vinou, že sme museli odpovedať rovnako,“ konštatoval Putin. „Sankčnú vojnu treba ukončiť a s ňou sa skončia aj ruské obmedzenia,“ dodal. Odpoveď na priamu otázku, či Moskva zruší sankcie voči Rusku, však Putin ani Tsipras nedali.

Ohľadom prípadnej ruskej finančnej pomoci podlomenej gréckej ekonomike Putin vyhlásil, že žiadna podobná žiadosť z gréckej strany doteraz neprišla. Rusko ale má záujem finančne podporiť grécke projekty, ktorých výnos by mohol prispieť k umoreniu existujúcich gréckych dlhov. Rusko sa podľa Putina zúčastní prípadných privatizačných projektov gréckej vlády.

Grécky premiér Alexis Tsipras (vľavo) počas... Foto: Reuters
Vladimir Putin, Alexis Tsipras Grécky premiér Alexis Tsipras (vľavo) počas svojej návštevy Kremľa.

Putin s Tsiprasom podpísali spoločné vyhlásenie, v ktorom „vyzvali ostatné krajiny, aby sa v medzinárodných vzťahoch zdržali použitia sily alebo hrozby silou“. Obaja štátnici podporili minské dohody o prímerí na východe Ukrajiny a zdôraznili, že ich dodržiavanie je jedinou schodnou cestou k vyriešeniu konfliktu v Donbase. Tsipras svoju návštevu v Moskve nazval „začiatkom novej jari vo vzťahoch medzi Gréckom a Ruskom“.

Analytici: Tsipras môže byť trójsky kôň Moskvy v EÚ

Západní veritelia hlboko zadlženého Grécka, ktoré je od roku 2010 závislé na masívnej zahraničnej pomoci, na Tsiprasovu návštevu v Moskve pozerajú ako na ďalší pokus Atén využiť vzťahy s Ruskom ako potenciálny triumf pri vyjednávaní o splácaní dlhu. Niektorí analytici pozerajú na Tsiprasa ako na možného „trójskeho koňa“ Moskvy v Európskej únii.

Grécko momentálne žije od splátky do splátky a peniaze na ich úhradu získava čoraz ťažšie. Na trh dlhodobých dlhopisov nemá prístup a oficiálni zahraniční veritelia mu odmietajú uvoľniť zvyšok financií zo záchranného balíčka, kým sa s novou gréckou vládou, ktorú vedie radikálna ľavica, nedohodne na dostatočnom programe reforiem.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať EÚ a Medzinárodný menový fond o finančnú pomoc. Zatiaľ sa dohodli už dva záchranné programy v celkovom objeme 240 miliárd eur.

240 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #sankcie #Vladimir Putin #protiruské sankcie #Alexis Tsipras