Kláštory v Tibete musia vyvesiť čínske vlajky a čítať noviny

Všetky budhistické kláštory v Tibete musia mať vyvesené čínske vlajky, musia mať telefonické spojenie a tiež čitáreň s novinami. Podľa agentúry AFP to v stredu uviedol najvyšší predstaviteľ čínskej komunistickej strany v Tibete.

08.04.2015 10:11
Tibet, budhistickí mnísi Foto: ,
Mnísi a mníšky budú hodnotení, či sú dostatočne vlasteneckí. Ako takéto hodnotenie bude prebiehať, nie je jasné.
debata (4)

Taktiež povedal, že mnísi a mníšky budú hodnotení, či sú dostatočne vlasteneckí. Ako takéto hodnotenie bude prebiehať, nespresnil.

„Vládnuca Komunistická strana Číny prehĺbi hodnotiace aktivity, aby zabezpečila príkladné, harmonické fungovanie kláštorov a tiež vlasteneckých a na zákony dbajúcich mníchov a mníšky,“ napísal miestny stranícky šéf Čchüan-kuo v Ľudovom denníku (Žen-min ž'-pao). „Cieľom tejto iniciatívy je, aby mnísi a mníšky pocítili láskavosť a starostlivosť strany a vlády,“ dodal Čchen.

Podľa Čchena úrady tiež nechajú vybudovať nové cesty, aby užšie prepojili odľahlé budhistické kláštory s ostatnými časťami Tibetu. Očakávajú sa vraj aj kampane, ktoré umožnia väčšiemu počtu mníchov „poučiť sa o vlastenectve“.

Mnohí Tibeťania obviňujú centrálnu vládu v Pekingu z náboženského a kultúrneho útlaku. Od roku 2009 sa na protest proti represiám zo strany čínskej vlády upálilo viac ako 130 Tibeťanov. Peking však spomínané obvinenia vytrvalo odmieta a vyhlasuje, že výrazne prispieva k modernizácii a rozvoju tohto regiónu.

Šéf komunistickej strany v Tibete Čchen je známy svojimi radikálnymi vyhláseniami už z minulosti. V roku 2013 napríklad vyhlásil, že dohliadne na to, aby „hlas tibetského duchovného vodcu dalajlámu nebol počuť na jedinom mieste v oblasti“. Nositeľ Nobelovej ceny za mier dalajláma utiekol z Tibetu po nevydarenom povstaní v roku 1959 a od tej doby žije v indickom exile.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #tibet #komunistická strana