Vojaci mali zastreliť dievčatko. Vymysleli sme si to, priznali sa ruskí novinári

Ruské televízie pred niekoľkými dňami prinášali na obrazovky smutný príbeh desaťročného dievčatka, ktoré podľa separatistov zabila streľba ukrajinskej armády v Donecku. BBC preto poslala na miesto svoju reportérku, aby správu preverila. Tá zistila, že sa v daný deň v Donecku ani nestrieľalo.

08.04.2015 21:07
reportérka BBC Foto:
Reportérke BBC sa podarilo usvedčiť ruských novinárov z klamstva. Počas jej reportáže o smrti desaťročného dievčatka sa priznali, že žiadne zastrelené dievčatko neexistuje.
debata (291)

„Tri deti zomreli počas ostreľovania civilných oblastí v Donbase ukrajinskými silami. Desaťročné dievčatko bolo zavraždené v Petrovskej štvrti v Donecku,“ dozvedeli sa diváci ruských televízií pri sledovaní spravodajstva.

Ruské médiá správu prevzali od tlačových orgánov separatistov a hovorcu Eduarda Basurina. Ten pre BBC povedal, že dievča zomrelo na mieste, ďalej sa však o udalosti zdráhal hovoriť. „Žiadne detaily vám za žiadnych okolností nepoviem,“ povedal Basurin reportérke.

Medzi obyvateľmi regiónu, v ktorom podľa Basurina k nešťastiu došlo, BBC žiadnych svedkov nešťastia nenašla, upozorňuje portál iDnes.cz. Reportérke tvrdili, že síce počuli o tom v televízii, ale netušia, kde sa to stalo. „Nepočuli sme ani streľbu,“ tvrdili.

„Tu sa správy šíria rýchlo, vedeli by sme, keby sa niečo také stalo,“ povedali ďalšie oslovené obyvateľky. Ani oni nezaznamenali v ten deň, keď malo dievčatko zahynúť, žiadnu streľbu.

Odvysielali sme to na príkaz, priznali ruskí novinári

Reportérka BBC dokonca navštívila aj miestnu márnicu, aby zistila, či tam bolo prevezené nejaké telo mŕtveho dievčatka. Aj keď tam obvykle smerujú telá všetkých obetí, tamojší riaditeľ nemal o ňom žiadne informácie.

Správu o smrti dievčatka odvysielali tri ruské televíze. Na otázku, odkiaľ čerpali informácie, odpovedala len jedna z nich – NTV, pričom sa odvolala na hovorcu separatistov. Keď reportérka BBC osobne konfrontovala novinárov týchto televíznych staníc, prípad vyústil do prekvapujúceho záveru. „Neexistuje,“ povedali o mŕtvom dievčatku. „Dostali sme príkaz, aby sme tú správu odvysielali,“ priznali sa.

Ruské médiá čelia najmä z ukrajinskej strany ostrej kritike pre spôsob, akým informujú o kríze v Donbase. Ukrajinská vláda sa v reakcii na ruské spravodajstvo dokonca rozhodla spustiť televízny kanál, ktorý má čeliť propagandistickým kampaniam Ruska.

291 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #novinári #propaganda #televízie #BBS