Albánsko má dva scenáre splynutia s Kosovom

V Tirane snívajú o Veľkom Albánsku pod európskou vlajkou. A ak by to nevyšlo, premiér Edi Rama si vie "nevyhnutné" spojenie s Kosovom predstaviť aj pod červenou zástavou s čiernou albánskou dvojhlavou orlicou.

09.04.2015 07:17
Edi Rama Foto:
Albánsky premiér Edi Rama.
debata (23)

Sporné vyhlásenie šéfa albánskej vlády odsúdil Belehrad i Brusel. „Zjednotenie Albáncov z Albánska a Kosova, ktorí vlastne žijú vo dvoch albánskych štátoch, je neodvratné a nepopierateľné,“ povedal Rama v rozhovore pre kosovskú televíziu Klan Kosova.

„Otázkou je, ako sa to stane. Stane sa to v kontexte EÚ a bude to prirodzený proces, pochopiteľný pre všetkých, alebo sa to stane v reakcii na slepotu či lenivosť EÚ,“ dodal. V interview, do ktorého sa zapojil aj kosovský vicepremiér a šéf diplomacie Hashim Thaçi, Rama kritizoval Európsku úniu za to, že sa zdráha rozšíriť bezvízový režim aj na Kosovo. Jeho obyvatelia ako jediní z Balkánu potrebujú na cesty do schengenského priestoru víza. Kosovo, ktoré sa jednostranne odtrhlo od Srbska, vyhlásilo nezávislosť pred siedmimi rokmi. Odvtedy ho uznalo vyše sto štátov. Z 28 členských krajín EÚ ho však päť vrátane Slovenska stále za nezávislý štát neuznáva.

Rama naliehal na úniu, že by mala uvažovať viac strategicky a pousilovať sa, aby sa Balkán stal jej súčasťou čo možno najskôr. „Potom, samozrejme, by všetky národy Balkánu boli spolu bez potreby zaoberať sa hranicami,“ dodal s tým, že Albánci uprednostňujú tento scenár. „Ak ale Európa vníma Balkan bez ohľadu na jeho osud, ak nechápe, že procesy sa zhoršujú pre nestabilitu v regióne a neuvedomuje si, že treba preukázať ochotu k urýchleniu spolupráce medzi krajinami tejto oblasti, a tak urýchliť integráciu, potom sa naozaj môže nevedomky stať sponzorom nacionalistického folklóru,“ varoval Rama, podľa ktorého sa v tom prípade „budú nútené obe krajiny spojiť klasickým spôsobom“.

Kosovský vicepremiér Ramovi pritakal. „Toto nie je vyhrážanie sa Európskej únii. Toto je to realita, ktorá sa môže v budúcnosti naplniť ako výsledok izolácie Kosova zo strany EÚ,“ citovalo Thaçiho Rádio Slobodná Európa.

Belehrad i Brusel vnímajú veľmi citlivo akékoľvek vyjadrenia o prípadnom zjednotení Albánska a Kosova. Západné veľmoci totiž taký vývoj jednoznačne vylúčili, keď v roku 2008 podporili jednostranné odtrhnutie sa Kosova od Srbska. V terajšej vyhrotenej medzinárodnej situácii navyše Albánsko, ako najmladšia členská krajina NATO, podkopáva hlavný argument Západu v spore s Moskvou, ktorá prípad Kosova spomína ako precedens pre Krym. Protiargument, že Krym bol anektovaný Ruskom a Kosovo zostalo nezávislé od susedného Albánska by tak mohol byť spochybnený.

Európska únia albánskeho premiéra okamžite prísne napomenula. „Keďže sme preverili, čo premiér Rama povedal v interview, zdôrazňujeme, že krajiny západného Balkánu majú jasnú európsku perspektívu, ktorá je potvrdená na najvyššej úrovni,“ vyhlásila hovorkyňa Európskej komisie Maja Kocijanšičová s tým, že Brusel očakáva od všetkých krajín regiónu, že budú uskutočňovať politiku zmierenia a dobrej susedskej spolupráce. „Všetky provokatívne vyhlásenia, ktoré sa odchyľujú od tejto politiky, sú neprijateľné,“ dodala.

Ešte podráždenejšie reagovala srbská vláda. „Sľubujem premiérovi Ramovi, že Kosovo a Albánsko sa klasickým spôsobom – ako povedal – nikdy nezjednotia! Žiadam albánskych lídrov, aby prestali vyvolávať ďalšiu nestabilitu v regióne,” napísal na Twitteri premiér Aleksandar Vučič. V stredu v parlamente k tomu ešte dodal: "Vždy sa snažíme nájsť najlepší a najkrajší možný jazyk s Tiranou, ale vyhlásenia o spojení po dobrom či po zlom, buď pod európskou čiapkou, alebo bez nej, dnes prekročili všetku mieru.“

Vzťahy medzi Belehradom a Tiranou sú historicky zaťažené sporom o Kosovo, ktoré Srbi považujú za kolísku svojej kultúry a pravoslávnej cirkvi. Srbsko má v ústave zakotvené, že sa Kosova nikdy nevzdá.

Vlani na jeseň EÚ oboch odvekých rivalov dotlačila k pokusu o zmierenie. Prvá oficiálna návšteva albánskeho premiéra v Srbsku po bezmála siedmich desaťročiach sa však skončila fiaskom. Jej plánovaný termín sa najprv musel posunúť po nedohratom futbalovom zápase Srbsko – Albánsko. Dron s transparentom zobrazujúcim mapu Veľkého Albánska, zahrnujúceho aj Kosovo, na belehradskom štadióne vyvolal búrlivé vášne. Srbská polícia načas zadržala aj brata albánskeho premiéra pre podozrenie, že provokáciu s lietajúcim aparátom sám riadil z čestnej tribúny. Samotná návšteva sa neskôr zavŕšila škandálnou hádkou oboch premiérov o Kosovo na ich spoločnej tlačovej konferencii.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Kosovo #Albánsko #Edi Rama