V parlamente trvá 'veselica' na účet Jaceňuka

Nielen opoziční, ale aj koaliční poslanci obviňujú ukrajinského premiéra i niektorých jeho ministrov z korupcie. Samotného Arsenija Jaceňuka zo "zmiznutia" asi 7,6 miliardy hrivien (viac ako 291 miliónov eur).

09.04.2015 07:25
Jaceňuk, Porošenko Foto:
Na archívnej snímke ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk (vľavo) a prezident Petro Porošenko diskutujú v parlamente.
debata (102)

Podľa politológa Vadima Karasjova v pozadí za škandálmi sú októbrové komunálne voľby a terajšie „politické dusno“ hrá do kariet nielen okoliu prezidenta Porošenka, ale všetkým politickým silám.

„Ide o veľa. Pripravujú sa ústavné zmeny vrátane decentralizácie, a teda úloha miestnych orgánov výkonnej moci prudko vzrastie. Je principiálne dôležité, ktorá politická sila bude spomínané orgány kontrolovať,“ pokúša sa vniknúť do pozadia najnovších politických treníc nielen v parlamente ukrajinský politológ Dmitrij Ponomarčuk, zatiaľ čo premiér pokračuje v pokusoch odraziť útoky týkajúce sa korupcie.

„Akékoľvek obvinenia, ak sú opodstatnené, treba dokázať na súde, a politicky motivované nemajú miesto v parlamente,“ reagoval Jaceňuk na pokračujúce blokovanie tribúny snemovne svojimi kritikmi, ktoré niektorí pozorovatelia už charakterizovali ako „parlamentnú veselicu“. Hlavnú úlohu v nej zohráva nacionalistická strana Sloboda Oleha Ťahnyboka, časť frakcie Blok Petra Porošenka a po polročnom mlčaní sa o to pokúša aj Julia Tymošenková, líderka bloku nesúceho jej meno.

„Sloboda aj BJUT, Ťahnybok aj Tymošenková sú agentmi Kremľa,“ reagoval svojsky Anton Heraščenko, poslanec za Jaceňukov Ľudový front a poradca ministra vnútra, na žiadosť časti poslancov o vyšetrenie korupcie na najvyšších miestach. Podľa neho pracujú na prospech ruského prezidenta Putina, „ktorému sa nepodarilo vojensky poraziť Ukrajinu, a tak sa pokúša vyvolať chaos vnútri krajiny“.

Podľa viacerých pozorovateľov ale ani tvrdé slová Heraščenka nedokážu zakryť pokračujúcu korupciu na všetkých stupňoch riadenia. O tom, že ide o citlivú tému, svedčí najnovšie aj oficiálne vyhlásenie TV Inter, jedného z populárnych ukrajinských televíznych kanálov. „Predstavitelia vládnej moci za Ľudový front pokračujú v nátlaku na televíziu Inter. Týka sa to hlavne programov, ktoré sa zaoberajú korupciou na najvyšších miestach,“ cituje portál Kommersant z oficiálneho dokumentu televízie. Zmienka o netransparen­tnosti pri hospodárení stála už kreslo Nikolaja Gordijenka, donedávna šéfa Ukrajinskej štátnej inšpekcie a „prezidentovho človeka“. Osudným sa mu stal sľub, podľa ktorého plánoval urobiť „hĺbkovú kontrolu vo vláde“.

Podľa viacerých pozorovateľov nemožno vylúčiť, že ide aj o pokračujúci „skrytý“ spor Jaceňuk – Porošenko. Prezidenta vraj dráždi skutočnosť, že premiér sústredil v rukách priveľkú moc napriek klesajúcej podpore jeho strany i samotného Jaceňuka. Podľa najnovšieho prieskumu Centra Razumkova by v prípade prezidentských volieb volilo terajšieho premiéra 2,9 % voličov a jeho frakciu dnes podporuje 4,6 % respondentov.

„Ak chce Jaceňuk ostať v politike, tak musí vydržať, kým sa mu podarí obnoviť politickú pozíciu. Zatiaľ je v nezávideniahodnej situácii. Je v akýchsi nožniciach – nepodarilo sa mu zvýšiť vplyv v aparáte, reformy stagnujú a z vlády mu odchádzajú ministri,“ sumarizuje politológ Karasjov, citovaný agentúrou RIA Novosti Ukrajina.

© Autorské práva vyhradené

102 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaceňuk #Ukrajina