Moskva viní Poľsko, že zdržiava vyšetrovanie havárie v Smolensku

Ruskí vyšetrovatelia tvrdia, že nie sú schopní prísť ku konečnému záveru, čo spôsobilo pád lietadla delegácie poľského prezidenta Lecha Kaczynského, pretože Poľsko neodpovedá na požiadavky o určité informácie.

09.04.2015 16:10
Poľsko, smútok, tragédia Foto:
Vrak havarovaného lietadla v ruskom Smolensku.
debata (15)

V stanovisku zverejnenom deň pre 5. výročím nešťastia vyšetrovatelia uviedli, že väčšina ich práce je hotová, avšak nedostatok poľských informácií je jednou z vecí, ktorá im znemožňuje prípad uzavrieť. Čo im má Poľsko dodať, nešpecifikovali.

Lietadlo s vládnou delegáciou vrátane Kaczynského, jeho manželky, guvernéra poľskej centrálnej banky či armádnych veliteľov havarovalo 10. apríla 2010 pri ruskom Smolensku a okrem prezidenta pritom zahynulo aj všetkých ostatných 95 ľudí na palube. Poľskí vyšetrovatelia vinia z nehody posádku, ktorá sa rozhodla pristáť aj napriek hustej hmle.

Členovia delegácie sa podľa nich v posledných minútach zdržiavali v pilotnej kabíne a naliehali na posádku, aby pristála i napriek nepriaznivým podmienkam. Varšava však pripisuje zodpovednosť aj ruským letovým dispečerom, ktorí posádke údajne neposkytli dostatočne presné informácie. Ruskí vyšetrovatelia vo štvrtok odmietli, že by vinu niesli aj dispečeri.

Poľská delegácia smerovala na spomienkové podujatie v ruskej Katyni pri príležitosti 70. výročia zavraždenia 22 tisíc poľských dôstojníkov a príslušníkov inteligencie príslušníkmi sovietskej tajnej služby. Stanica RMF FM v utorok uviedla, že podľa prepisu nahrávky zo zvukového záznamníka bola posádka znepokojená správami o podmienkach na cieľovom letisku a zvažovala návrat, vyvíjali však na ňu nátlak, aby prezident nemusel zrušiť svoju účasť na spomienke. Približne 15 minút pred nárazom šéf diplomatického protokolu na ministerstve zahraničných vecí povedal kapitánovi, že pristátie „budú skúšať dovtedy, kým sa to nepodarí“, informovala RMF FM. Veliteľ poľských vzdušných síl Andrzej Blasik, ktorý bol v lietadle ako cestujúci, bol údajne takisto v kokpite a iba 41 sekúnd pred nehodou povedal pilotom, že „to ľahko dokážu“.

Piate výročie tragickej udalosti si vo Varšave pripomenú najvyšší predstavitelia štátu, medzi ktorými nebude chýbať prezident Bronisław Komorowski či premiérka Ewa Kopaczová. Najdôležitejšou súčasťou bude spomienkový pochod, ktorý povedie opozičný líder Jarosław Kaczynski, brat zosnulého prezidenta, a ceremónia na vojenskom cintorína pod pamätníkom obetiam tragédie v Smolensku. Spomienky, koncerty a modlitby za obete sa budú už od rána konať aj pred prezidentským palácom.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #vyšetrovanie #Rusko #pád lietadla #smolensk