Obama: Problém s marihuanou nevyrieši väzenie

Odpoveďou na problémy s marihuanou nie je ani zatýkanie delikventov, ani legalizácia drogy. Vyhlásil to vo štvrtok americký prezident Barack Obama počas návštevy Jamajky.

10.04.2015 08:38
debata (1)

Obama bol v debate s miestnymi mladými politikmi podľa požiadaný aj na postoj voči marihuane, ktorá je obľúbenou drogou mnohých Jamajčanov.

„Mnoho ľudí si myslia, že keď marihuanu skrátka legalizujeme, obmedzí to tok peňazí do medzinárodného obchodu s drogami, zvýši sa výnosy a vytvoria pracovné miesta.“ Ja vám musím povedať, že to nie je všeliek," upozornil Obama. Šéf Bieleho domu však tiež povedal, že doterajšia prax v USA, keď boli užívatelia drog posielaní do väzenia sa ukázala ako kontraproduktívna.

Obama už skôr vyzval na reformu trestného práva, aby nemuseli byť neúmerne často Afroameričania posielaní za mreže kvôli nenásilným drogovým deliktom, ako je práve držanie marihuany. Americké ministerstvo spravodlivosti už nevyžaduje uplatňovanie zákazu marihuany v štátoch ako Colorado, Washington a Aljaška, ktoré povolili rekreačné užívanie marihuany.

Na Jamajke bolo tento rok užívanie marihuany depenalizované. Konope je na ostrove hojne pestovalo a hrá dôležitú úlohu v rastafariánskom hnutí, ktoré spopularizovalo legenda reggae Bob Marley. Návštevu ostrova označovaného za kolísku hudobného štýlu reggae Obama začal práve v múzeu Boba Marleyho v centre Kingstonu.

Najvyšší americký predstaviteľ povedal, že vždy bol veľkým fanúšikom tohto svetovo presláveného jamajského speváka, skladateľa, gitaristu a otca reggae. „Mám stále všetky jeho albumy,“ povedal Obama sprievodkyňu múzea v poslednom jamajskom obydlia umelca, ktorý zomrel v máji 1981 na rakovinu vo veku 36 rokov.

Z Jamajky Obama mieri do Panamy na americký summit, ktorý sa začína v piatok a pri ktorom sa prvýkrát oficiálne stretne so svojím kubánskym kolegom Raúlom Castrom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #marihuana #Barack Obama #dekriminalizácia