Ani v Jemene zbrane nič nevyriešia

Organizácia, ktorá si hovorí Al-Kajdá na Arabskom polostrove (AQAP), sľúbila 20 kilogramov zlata (jeho hodnota je viac ako 714-tisíc eur) tomu, kto zabije alebo chytí bývalého jemenského prezidenta Alího Abdalláha Sáliho, podporovateľa vzbúrených šiitov známych ako húsíovia. Informovala o tom americká CNN.

10.04.2015 09:45
Jemen, Saná, boj, utečenci, trosky mesta, Foto:
Po leteckých útokoch arabskej koalície vedenej Saudskou Arábiou na Saná, hlavné mesto Jemenu, zostávajú iba trosky, z ktorých utekajú do relatívneho bezpečia jeho obyvatelia.
debata (4)

Sálih od začiatku podporuje povstalcov v ich snahe zvrhnúť režim jeho následníka, prezidenta Abd Rabbua Mansúra Hádímiho, ktorý ušiel pred povstalcami z hlavného mesta Saná a v marci aj z juhojemenského prístavu Aden do Saudskej Arábie.

„Sálih a Abdul Malik al Húsí (hlavný vodca vzbúrených šiitov v Jemene – pozn. red.) sú dve hlavy jedného zla,“ tvrdia autori vyhlásenia citovaného americkou spravodajskou televíziou.

Arabská koalícia na čele so Saudskou Arábiou sa už viac ako dva týždne pokúša v rámci operácie Rozhodná búrka zastaviť šiitských povstalcov, ktorí už obsadili veľkú časť Jemenu. V druhej polovici marca začal Rijád dokonca bombardovať húsíov a postupne sa k nemu pridali aj ďalšie arabské krajiny.

Udalosti v chudobnom Jemene rozdelili svetovú verejnosť. Sunniti, USA a členovia EÚ sa postavili na stranu zvolenej vládnej moci, zatiaľ čo šiiti podporovaní hlavne Iránom, ako aj Rusko a Čína odmietajú silové riešenie problému a sú za zastavenie paľby. Podľa Washingtonu však Teherán v stredu presunul dve vojenské plavidlá do Adenského zálivu, čo vyvolalo ostrú reakciu USA a zároveň poskytlo "dôvod“ konať.

„USA podporia akúkoľvek blízkovýchodnú krajinu, ktorá bude mať pocit hrozby zo strany Iránu,“ vyhlásil vzápätí šéf diplomacie USA John Kerry v rozhovore pre televíziu PBS s tým, že „nepochybuje o tom, že Teherán vyzbrojuje jemenských šiitov“. Nie je pritom tajomstvom, že práve Washington v poslednom čase urýchlil dodávky zbraní arabskej koalícii vedenej Rijádom.

„Naše lietadlá nekrižujú nebo nad Jemenom, nebombardujú nemocnice, mosty a elektrárne,“ reagoval Kerryho iránsky rezortný kolega Mohammad Džavád Zaríf po rokovaniach v Pakistane citovaný agentúrou ITAR-TASS. Práve s Islamabadom chce Teherán spolupracovať na mierovom riešení sporu a zároveň vyzýva na vytvorenie podmienok, ktoré by „umožnili vytvorenie vlády vyhovujúcej väčšine obyvateľov krajiny“. V Pakistane sa v tomto duchu nedávno vyjadril aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Zástupcovia Ruska a Venezuely na pôde OSN už kritizovali návrh rezolúcie BR, ktorá zakazuje dodávky zbraní šiitským povstalcom v Jemene, ako aj tamojšiemu bývalému prezidentovi a jeho synovi. Všetko „zastrešuje“ záujem „zastaviť ich vojenskú kampaň proti podporovateľom medzinárodne uznávaného prezidenta krajiny“. Napriek tomu, že väčšinoví jemenskí šiiti s tým majú problém. Ako poukazujú viacerí pozorovatelia, „medzinárodne uznávaný prezident“ Hádími je však poplatný Rijádu a hlavne zámerom Washingtonu v strategickej oblasti Arabského polostrova.

Kritici spomínaného návrhu rezolúcie BR OSN chcú dosiahnuť, aby dokument obsahoval zbrojné embargo voči všetkým stranám jemenského konfliktu, nielen voči šiitským húsíom a ich spojencom. Dovtedy by mali dostať priestor „humanitárne prestávky“ v náletoch arabskej koalície.

Podľa zdrojov blízkych rokovaniu na pôde OSN je stále v hre aj návrh Jordánska a krajín Perzského zálivu. Dokument o. i. žiada „uvaliť sankcie na lídra milícií húsíov, ako aj na najstaršieho syna bývalého jemenského prezidenta a zavedenie zbrojného embarga proti povstalcom“. Návrh predložili v utorok a hlasovať o ňom by mali do konca týždňa. V tejto podobe je podľa pozorovateľov návrh v BR OSN nepriechodný a očakáva sa, že Rusko alebo Čína ho budú vetovať.

Doterajší výsledok útokov

Od 19. marca zahynulo v Jemene počas ozbrojeného konfliktu 549 ľudí, z ktorých bolo viac ako 200 civilistov. Asi 1 700 Jemenčanov utrpelo zranenie a viac ako 100 000 ich muselo opustiť svoje domovy.

ZDROJ: OSN

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Turecko #Jemen #BR OSN #šiiti #al-Káida