Lekári bez hraníc budú opäť zachraňovať utečencov

Medzinárodná humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) v piatok oznámila, že spoločne s Organizáciou na pomoc migrantom prekonávajúcim more (MOAS) začne pátraciu, záchrannú a zdravotníckou operáciu v Stredozemnom mori.

10.04.2015 13:21
debata (1)

Uskutoční sa od mája do októbra a jej cieľom je pomôcť tisícom utečencov, ktorí v tejto oblasti riskujú životy, aby sa dostali z Afriky do Európy.

"Vlaňajší rok patrí k najhorším v počte úmrtí ľudí pokúšajúcich sa prekonať Stredozemné more, na ceste do Európy ich o život prišlo viac než 3 400. V tomto roku sa predpokladá ešte vyšší počet obetí, pretože možnosti pomôcť člnom, ktoré sa na mori ocitnú v ťažkostiach sú oveľa obmedzenejšie, "uviedli Lekári bez hraníc vo svojej tlačovej správe.

V Stredozemnom mori operujú od minulého jesene plavidlá európskej misie Triton, ktorú riadi agentúra EÚ pre kontrolu hraníc Frontex. Misia nahradila taliansku operáciu Mare Nostrum, ktorá mala oveľa väčší dosah. Podľa OSN, organizácií na ochranu ľudských práv aj niektorých politikov je nasadenie plavidiel pod hlavičkou európskej agentúry Frontex nedostatočné a vedie k tomu, že vo vlnách umiera čoraz viac ľudí.

„Európa sa obrátila chrbtom k ľuďom, ktorí utekajú pred najhoršími humanitárnymi krízami našej doby, okomentoval súčasnú situáciu riaditeľ Lekárov bez hraníc Arjan Hehenkamp.“ Rozhodnutie zatvoriť dvere a vystavať bariéry na hraniciach znamená, že muži, ženy a deti sú nútení riskovať svoje životy a podstúpiť zúfalú cestu cez more. Ignoranciou sa situácia nevyrieši. Európa má zdroje a musí prevziať svoju zodpovednosť a urobiť všetko pre to, aby na svojom prahu zabránila stratám na životoch, "dodal.

Spoločný tím lekárov bez hraníc bude pracovať na 40 metrov dlhej lode MY Phoenix. Plavidlo bude vybavené vysokorýchlostnými nafukovacími člny a malými prieskumnými bezpilotnými lietadlami, ktoré budú monitorovať more. Tím MSF majú tvoriť dvaja lekári a jedna zdravotná sestra. Bude vybavený tak, aby mohol poskytovať život zachraňujúcu akútnu starostlivosť, liečiť dehydratáciu, popáleniny, vážny úpal a podchladenie, čo sú spravidla najnaliehavejšie problémy u ľudí, čo strávili niekoľko dní na mori.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Stredozemné more #záchranná akcia #Lekári bez hraníc (MSF)