Talianska pobrežná stráž zachránila tisíc migrantov

Talianska pobrežná stráž v piatok zachránila takmer tisíc ľudí, ktorí sa na troch plavidlách snažili dostať z Líbye cez Stredozemné more do Talianska.

11.04.2015 21:34
debata (9)

Podľa sobotňajších informácií talianskych úradov stráž reagovala na volanie o pomoc prostredníctvom satelitného telefónu, neďaleko líbyjského pobrežia. Stráž ich previezla na Sicíliu. Minulý týždeň pritom Taliani zachránili 1500 ľudí, ktorí sa snažili využiť zlepšené počasie v oblasti. Na situáciu v sobotu zareagoval líder opozičnej, krajne pravicovej strany Liga Severu Matteo Salvini. Podľa slov zverejnených na jeho konte na sieti Facebook vláda robí prevádzačom „taxikárov“ a navrhol „na ochranu hraníc použiť lode“.

Počas uplynulého roka sa dostalo do EÚ cez Taliansko zhruba 170-tisíc migrantov, ktorí podstúpili nebezpečnú plavbu naprieč Stredozemným morom organizovanú prevádzačmi väčšinou z pobrežia Líbye. Ďalších viac ako 3000 ľudí na mori zahynulo. Oficiálne zdroje uvádzajú, že v prvých dvoch mesiacoch roka 2015 bol počet vylodených migrantov oproti rovnakému obdobiu roka 2014 vyšší o 43 percent.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #migranti