Islamisti zverejnili video s ničením starovekého mesta Nimrud

Radikáli z organizácie Islamský štát (IŠ) zverejnili na internete video, ktoré údajne ukazuje rozsah deštrukcie starovekého mesta Nimrud v Iraku.

12.04.2015 10:11
Islamský štát, Nimrud Foto:
Snímka vyrobená z videa Islamského štátu údajne ukazuje ničenie mesta Nimrud.
debata (38)

O jeho ničení pred mesiacom informovali iracké úrady. Podľa zverejnených záberov islamisti používajú na vzácne pamiatky buldozéry a výbušniny, uviedla dnes stanica BBC.

Starostlivo zostrihané video sprevádzané arabskou hudbou a komentárom ukazuje ako ťažké stroje vchádzajú do mohutných kamenných reliéfov, ktoré sú potom zničené. Na ďalších záberoch je vidieť rozsiahlu explóziu.

Organizácia Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) označila začiatkom marca ničenie pamiatok v tejto vzácnej lokalite za vojnový zločin.

Nimrud, ležiaci na rieke Tigris južne od severoirackého Mosulu, sa stal sídlom asýrskeho kráľa Salmanassara I. v 13. storočí pred naším letopočtom. Hlavné mesto ríše z neho urobil v 9. storočí pred naším letopočtom kráľ Assurnasirpal II., ya ktorého vlády tam vyrástli chrámy a žilo až 100 000 ľudí. Aj keď sa neskôr stali hlavnými mestami ríše iné mestá, Nimrud, nesúci meno biblického Nimroda, si svoj veľký význam ponechal až do zániku Asýrie v 7. storočí pred naším letopočtom.

K najznámejším objektom v Nimrude patrili okrídlené obrie sochy mytologických démonov lamassu majúce podobu levov alebo býkov s ľudskou hlavou, fúzy a rohy. Väčšinou chránili vchody do palácov a boli umiestňované pri bránach. Mnohatunové sochy lamassu možno uvidieť v Britskom alebo Metropolitnom múzeu, mnohé z nich sa však doteraz nachádzali v Nimrude.

Podobným spôsobom IŠ postupuje aj v ďalších miestach historického významu na území Iraku a Sýrie, ktoréovláda. Zničenie tak postihlo napríklad severoirackú mestskú pevnosť Hatra či pamiatky v sýrskom Idlibe.

38 debata chyba