Islamský štát zaútočil na juhokórejskú ambasádu v Líbyi

Pri útoku skupiny ozbrojencov na juhokórejskú ambasádu v líbyjskom Tripolise boli zabití dvaja miestni bezpečnostný strážcovia a najmenej jeden ďalší zranený.

12.04.2015 15:37
debata (10)

K útoku sa neskôr prihlásila radikálna skupina Islamský štát, oznámila agentúra AFP. Juhokórejské ministerstvo zahraničia potvrdilo, že obeťou sa nestal žiadny juhokórejský občan. O osude útočníkov zatiaľ nie sú informácie.

Hovorca juhokórejského ministerstva spresnil, že v čase útoku pracovali v objekte traja Juhokórejčania, z toho dvaja diplomati.

„Nevieme, či mala byť terčom ambasáda, alebo líbyjskí strážcovia,“ dodal hovorca. Úrady podľa neho zvažujú možnosť evakuovať všetkých juhokórejských občanov s pobytom v Líbyi a prípadné premiestnenie ambasády z Tripolisu.

Podľa zdrojov agentúry AFP začali útočníci strieľať na ambasádu z auta nachádzajúceho sa v areáli zastupiteľského úradu. Budova podľa jedného z ďalších strážcov aj spravodajcu na mieste nebola zasiahnutá, niekoľko striel ale zasiahlo auto ochranky.

Americké stredisko SITE, ktoré monitoruje webové stránky islamských extrémistov, v krátkom vyhlásení uviedlo, že k útoku na juhokórejskú ambasádu v Tripolise sa prihlásila líbyjská odnož skupiny IŠ. „Dvaja vojaci chalifátu zabili dvoch členov ochranky juhokórejskej ambasády v Tripolise,“ citovalo SITE z vyhlásenia džihádistov.

Líbya sa prepadla do chaosu po zvrhnutí Muammara Kaddáfího počas osemmesačného konfliktu v roku 2011. Krajina je vydaná napospas rôznym milíciám a útoky proti cudzincom v metropole Tripolis sú časté.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Islamský štát