Židovský kongres znepokojuje popularita extrémistov v Maďarsku

Predseda Svetového židovského kongresu Ronald Lauder je znepokojený narastajúcou popularitou maďarského krajne pravicového Hnutia za lepšie Maďarsko (Jobbik), najmä medzi mladými voličmi.

13.04.2015 07:49
debata (12)

Ako americký podnikateľ uviedol v rozhovore s agentúrou AP, vývoj ukazuje, že Maďarský občiansky zväz (Fidesz) premiéra Viktora Orbána ani opoziční socialisti nedávajú voličom žiadne nádeje. Podľa Laudera, ktorého prarodičia sa narodili v Maďarsku, si mnoho mladých voličov vyberá Jobbik nie kvôli antisemitizmu, ale kvôli tomu, že „hľadajú nejakú alternatívu, niečo odlišné“. Podľa posledných prieskumov je krajne pravicová strana v krajine druhá najpopulárnejšia hneď za Orbánovým Fideszom.

Odporcovia Jobbiku sa stúpencom tejto strany snažia skôr vyhýbať, podľa Laudera je práve dialóg v súčasnej situácii kľúčový. „Domnievam sa, že je dôležité s nimi hovoriť,“ uviedol šéf Svetového židovského kongresu. „Myslím, že je dôležité hovoriť s každým, kto je ochotný počúvať,“ dodal.

Poznamenal však, že pre neho ako pre šéfa Svetového židovského kongresu je ťažké stretnúť sa s niekým z hnutia ako je Jobbik, pretože by to mohlo byť interpretované ako dôkaz, že jeho politiku toleruje. „Faktom je, že my, židia, ale aj kresťania a príslušníci ďalších náboženstiev by sme sa mali stretávať s každým a hovoriť s ním o tom, čo by sa dalo do budúcnosti robiť,“ vyhlásil Lauder. Dodal, že neverí, že by všetci v Jobbiku boli antisemiti.

Problém antisemitizmu je v Maďarsku v poslednom čase opäť živý práve kvôli politikom z hnutia Jobbik. Niektorí členovia strany odmietajú zodpovednosť Maďarska za vraždenie Židov počas druhej svetovej vojny a sú známi svojimi antisemitskými vyhláseniami. Počas holokaustu zomrelo asi 550 000 maďarských Židov. Teraz žije v Maďarsku asi 100 000 prísluš­níkov židovskej komunity, čo znamená, že ide o najväčšiu židovskú komunitu vo východnej Európe.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Fidesz #židia #popularita #Jobbik #obavy