Lesné požiare na Sibíri si vyžiadali 15 obetí

Lesné požiare v Chakaskej autonómnej republike na juhu Sibíri si už vyžiadali 15 mŕtvych a vyše 600 zranených. Oznámila to v pondelok ruská agentúra TASS.

13.04.2015 08:26 , aktualizované: 14:00
debata

Príčinou šíriaceho sa ohňa je jarné vypaľovanie trávy, požiare potom prudko rozšíril silný vietor. V Amurskej oblasti na Ďalekom východe bol kvôli lesným požiarom vyhlásený kalamitný stav. V troch okresoch Chakaska, ktoré leží asi 300 kilometrov východne od Novosibirsku, bolo podľa ruských hasičov požiarom zničených cez 1200 objektov. Oheň priamo ohrozuje alebo už zachvátil 38 obcí.

Do hasenia sa zapojili vrtuľníky a špeciálne lietadlá, ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie povolalo posily z Krasnojarského kraja, neďalekej Kemerovskej oblasti aj z Moskvy. Najväčšie škody živel spôsobil v obci Kožuchov, kde ľahla popolom škola, zdravotné stredisko, miestna knižnica a kultúrny dom. Postihnutým miestne úrady poskytli provizórne ubytovanie, na miesto sa dostavili psychológovia.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že v Zabajkalskom kraji sa požiar spôsobený vypaľovaním suchej trávy dostal k vojenskému skladu pri obci Lesnoj Gorodok v Čitskom okrese. Dôrazne však odmietlo, že by oheň zachvátil objekty s muníciou. Plamene sa do areálu dostali cez porast v blízkosti zóny skladov, ale už sa ich vraj podarilo lokalizovať. Požiar skladov nehrozí, tvrdí ministerstvo.

Avšak miestne úrady uviedli, že obyvatelia blízkej obce sú vystrašení a odchádzajú. V pamäti majú podobný prípad, ktorý sa v Zabajkalsku odohral pred rokom. Lesný požiar sa vtedy zachvátil iný armádne sklad a výsledkom bolo 11 mŕtvych, 45 zranených a 150 zničených domov, vrátane školy a škôlky.

Krízový regionálny štáb ministerstva pre mimoriadne situácie potvrdil, že hasičom sa podarilo pred plameňmi uchrániť približne 60 000 ohrozených domov, v ktorých žije viac ako 350 000 ľudí. Podľa meteorológov by sa mal prudký vietor upokojiť a v postihnutej oblasti by malo pršať.

V Amurskej oblasti na východe Ruska úrady vyhlásili kalamitnej stav, pretože v regióne zúri 60 požiarov na celkovej ploche 12 000 hektárov. Ich príčinou je okrem pálenia trávy aj neopatrné zaobchádzanie s ohňom v lesoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #obete #Požiare #Sibír