Francúzska rozviedka vyvrátila tvrdenie o ruskom vpáde na Ukrajinu

Rusko nikdy nepripravovalo vpád na Ukrajinu, ako o tom informovali špeciálne služby USA, povedal ešte 25. marca v parlamente šéf francúzskej vojenskej rozviedky generál Christophe Gomart. Nielen ruské médiá o tom informovali až teraz.

13.04.2015 10:00
Ukrajina, Debaľcevo, tank, armáda, vojak,... Foto: ,
Ilustračná fotografia.
debata (369)

Po tom, čo na tvrdenie generála reagovala počas víkendu Moskva. S tým, že Gomartove slová len potvrdzujú stále živú tradíciu založenú generálom Charlom de Gaullom. Podľa nej malo Francúzsko vždy osobitné postavenie v aliancii.

„Skutočne sme zistili, že Rusi nerozmiestňovali žiadne veliteľské stanovištia ani tylové orgány vrátane poľných nemocníc, ktoré by umožňovali uskutočniť vojenský vpád. Pritom jednotky druhého sledu sa ani raz nepohli z miesta,“ citujú médiá generála Gomarta, ktorého slová sú zaznamenané na portáli Assemblee-nationale.fr. Podľa šéfa vojenskej rozviedky ak ruských vojakov aj videli na Ukrajine, tak išlo o manéver, ktorý mal za úlohu vytvoriť tlak na ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, a nebol to pokus o vojenské vtrhnutie.

Gomart o. i. aj konštatoval, že americká rozviedka, ktorá má autoritu v rámci NATO, poskytla klamlivé informácie o vpáde ruskej armády na Ukrajinu.

„Problém NATO spočíva v tom, že americká rozviedka má v aliancii rozhodujúce slovo, zatiaľ čo francúzske spravodajské služby berú do úvahy viac či menej. V NATO tvrdili, že Rusi pripravujú vpád na Ukrajinu. Ibaže podľa zistení francúzskeho Veliteľstva vojenskej rozviedky nič nepotvrdilo spomínanú hypotézu,“ povedal generál Gomart pred poslancami dolnej komory francúzskeho parlamentu.

Tvrdenie šéfa francúzskej vojenskej rozviedky korešponduje s vyjadrením Viktora Muženka, náčelníka ukrajinského generálneho štábu ozbrojených síl. Ešte koncom januára priznal, že na bojových operáciách v Donbase sa nezúčastňujú pravidelné jednotky ruskej armády. Zároveň však nezabudol dodať, že generálny štáb má informácie, podľa ktorých sa na bojoch zúčastňujú „jednotliví občania RF a príslušníci ruskej armády“.

Dianie súvisiace s Ukrajinou

  • Ukrajinská armáda obvinila Rusko, že zvyšuje dodávky zbraní a „žoldnierov dobrovoľníkov“ odporcom vlády v Kyjeve. Aj NATO podľa deníka Frankfurter Allgemeine Zeitung zaznamenalo prísun ruských posíl na ukrajinské územie. Moskva však opakovane popiera aktivity v ukrajinskom konflikte.
  • Maskovaní aktivisti v Charkove strhli tri sochy venované pamiatke komunistických lídrov niekdajšieho Sovietskeho zväzu. Stalo sa tak iba dva dni po prijatí zákona o zákaze komunistických symbolov. Podľa portálu denníka Ukrajinska pravda polícia bola na mieste, ale nezasiahla, aj keď dostala rozkaz zabrániť nezákonnému búraniu pamätníkov. Podľa policajných zdrojov začalo sa už trestné stíhanie aktérov búrania sôch.

© Autorské práva vyhradené

369 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #konflikt #Ukrajina #francúzska rozviedka