Turecko: Pápež zneužíva históriu na politické ciele

Pápež František ohováral a dopustil sa urážky na cti, keď v nedeľu pri omši označil masaker Arménov v Turecku pred sto rokmi za genocídu.

13.04.2015 12:30
Pápež František Foto: ,
"To je nezodpovedné," povedal pápež na margo ženy, ktorá čaká ôsme dieťa po siedmich cisárskych rezoch.
debata (6)

V oficiálnom vyhlásení to v pondelok napísalo turecké veľvyslanectvo vo Vatikáne. Podľa neho hlava katolíckej cirkvi zneužíva históriu k politickým cieľom. Ankara kvôli tomu zvažuje ďalšie kroky, povedal v pondelok turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu.

Pápežovo vyjadrenie vyvolalo v Turecku veľké rozhorčenie už v nedeľu, keď si turecké ministerstvo zahraničia kvôli protestu predvolalo vatikánskeho veľvyslanca. Masaker Arménov na sklonku Osmanskej ríše v rokoch 1915 až 1917 je v Turecku veľmi citlivou otázkou. To, že smrť 1,5 milióna ľudí bola genocídou, uznala asi dvadsiatka krajín vrátane Francúzska, Talianska či Slovenska.

Turecko to rezolútne odmieta a vtedajšie dianie označuje za občiansku vojnu, ktorá si vyžiadala 300 000 až 500 000 arménskych obetí a rovnaký počet mŕtvych na tureckej strane. „Genocída je právny koncept. Vyjadrenie, ktoré nezodpovedá právnym definíciám, aj keby tu bola snaha ich vysvetliť na základe rozšíreného presvedčenia, nie sú ničím iným, než urážkou,“ uviedla turecká ambasáda vo Vatikáne.

Pápež František v nedeľu slúžil omšu pre arménskych veriacich, ktorej sa zúčastnil aj arménsky patriarcha Nerses Bedros XIX Tarmouni. „V minulom storočí naša ľudská rodina prekonala tri obrovské a bezprecedentné tragédie. Prvá, ktorá býva považovaná za prvú genocídu 20. storočia, postihla arménsky ľud,“ uviedol pápež, ktorý tak citoval dokument podpísaný v roku 2001 vtedajším pápežom Jánom Pavlom II. a vtedajším arménskym patriarchom.

Turecké ministerstvo zahraničia reagovalo takmer okamžite a neskôr vo vyhlásení uviedlo, že pápežove slová sú „kontroverzné vo všetkých aspektoch, založené na predsudkoch, ktoré prekrúcajú históriu a redukujú len na príslušníkov jedného náboženstva bolesť, ku ktorej v oblasti Anatólie počas prvej svetovej vojny došlo“.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Turecko #konflikt