Estónsko sa cíti ohrozené Ruskom, žiada o pomoc NATO

Estónsky prezident Toomas Hendrik Ilves žiada, aby boli na území jeho krajiny trvale rozmiestnené jednotky Severoatlantickej aliancie.

13.04.2015 14:04
NATO, Severoatlantická aliancia Foto:
Ilustračné foto.
debata (108)

Britskému denníku Daily Telegraph povedal, že dôvodom je pretrvávajúca hrozba zo strany susedného Ruska, ktoré sa vojensky angažuje na východe Ukrajiny v prospech tamojších proruských povstalcov. Moskva podľa Ilvesa neustále uskutočňuje prelety svojich stíhačiek tesne pri vzdušnom priestore Pobaltia ako aj veľké vojenské cvičenia za účasti desaťtisícov vojakov.

V súčasnosti sa v Estónsku, ktoré je členom NATO od roku 2004, nachádza 150 vojakov aliancie. „Bolo by rozumné nasadenie vojakov vo vyššom počte,“ povedal Ilves.

V rámci svojich nových síl chce NATO vytvoriť jednotku „veľmi rýchlej reakcie“ s 5000 vojakmi, ktorá by mala byť schopná zasiahnuť do 48 hodín od vzniku hrozby pre niektorého člena aliancie. Rozmiestnenie predbežných týchto jednotiek plánuje aliancia v Estónsku, Litve, Lotyšsku, Poľsku, Bulharsku a Rumunsku.

Pobaltské krajiny, ktoré boli takmer 50 rokov súčasťou Sovietskeho zväzu, majú dlhodobo napäté vzťahy s Ruskom, pričom situácia sa ešte zhoršila po minuloročnom vypuknutí krízy na Ukrajine.

108 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Estónsko #vojenská základňa