Rusko zrušilo zákaz na dodávku rakiet do Iránu

Ruský prezident Vladimir Putin zrušil zákaz dodať Iránu moderný systém protivzdušnej obrany S-300. Oznámil to v pondelok Kremeľ.

13.04.2015 15:56 , aktualizované: 21:24
raket, protiraketová ochrana, balistické... Foto:
Ilustračné foto
debata (132)

Irán už v roku 2007 uzavrel s Ruskom kontrakt na dodávku niekoľkých batérií S-300PMU-1, avšak ich vývoz zakázal predchádzajúci prezident Dmitrij Medvedev v roku 2010 pod tlakom Západu. Západné spoločenstvo v minulosti zaviedlo proti Teheránu sankcie v obave z vývoja jadrovej zbrane. Nedávno však svetové veľmoci a Irán dospeli k dočasnej dohode o obmedzení iránskeho jadrového programu.

Podľa agentúry Interfax je vraj možné, že S-300 budú dodané Iránu v inej variante, pretože predchádzajúci kontrakt nebol len pozastavený, ale zrušený, zákazníkovi boli vrátené vopred zaplatené peniaze a zbrane rozobrané.

Ak bude zrušené zbrojné embargo, zavedené Bezpečnostnou radou OSN a ak bude mať Teherán o ruské zbrane záujem, bude potrebné uzavrieť nový kontrakt, napísala agentúra s odvolaním sa na nemenovaný informovaný zdroj.

Proti dodávke S-300 do Iránu boli predovšetkým Spojené štáty a Izrael. V reakcii na ruské odmietnutie splniť uzavretý kontrakt zažaloval Teherán exportéra ruských zbraní o štyri miliardy dolárov. Rusi aj Iránci vraj majú záujem tento spor urovnať kompromisom, povedal šéf agentúry Rosoboronexport Anatolij Isajkin denníku Kommersant.

V ruskej tlači sa už skôr objavili správy, že Moskva vraj ponúka Teheránu namiesto S-300 obdobný protiletecký raketový systém Antej-2500. Tieto rakety majú v porovnaní s S-300 kratší dolet a nižšiu rýchlosť, sú považované za účinnú zbraň proti nepriateľským lietadlám a riadeným strelám. Tieto správy Kremeľ popieral.

Podľa dostupných údajov je systém S-300PMU1 vybavený modernejším rádiolokátorom PN64, ktorý je schopný zistiť aj malé ciele. Diaľkový dosah rakiet je 150 kilometrov a výškový 27 kilometrov. Raketa je tiež schopná zasiahnuť ciele pohybujúce v nízkych výškach na vzdialenosť až 30 kilometrov.

Izrael: Ruský predaj zbraní je priamy dôsledok jadrovej dohody

Ruské rozhodnutie predať Iránu moderný protiraketový systém je „priamy dôsledok“ rámcovej jadrovej dohody medzinárodného spoločenstva s islamskou republikou, uviedol v pondelok Izrael. Židovský štát už predtým ostro kritizoval dohodu presadzovanú USA s tým, že oslobodzuje Irán od sankcií, zatiaľ čo jeho jadrový program ostáva v prevažnej miere intaktný. Izrael je presvedčený, že Irán stále plánuje vyrobiť atómovú zbraň. Minister tajných služieb a strategických záležitostí Juval Steinitz preto povedal, že rámcová dohoda pomohla legitimizovať Irán a vydláždila cestu pondelňajšiemu oznámeniu Ruska.

„Toto je priamy dôsledok legitimity, ktorú Irán získal zo vznikajúcej jadrovej dohody,“ uviedol Steinitz. Podľa jeho slov tiež zbrojná dohoda ukazuje, že Teherán plánuje využiť oslobodenie sa od ekonomických sankcií na nákup zbraní a nie na zlepšenie životných podmienok obyvateľstva.

132 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #zbrane #Irán #kontrakt